"Pod lupom": Zabilježene ukupno 273 izborne nepravilnosti, evo koje stranke krše pravila

0
Radiosarajevo.ba
"Pod lupom": Zabilježene ukupno 273 izborne nepravilnosti, evo koje stranke krše pravila
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Glasanje/ilustracija

Koalicija "Pod lupom" koja sprovodi misiju građanskog, nestranačkog posmatranja Lokalnih izbora u BiH ukazuje na to da CIK BiH usko tumači odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na preuranjenu izbornu kampanju i zloupotrebu javnih sredstava i resursa te da ili ne izriče sankcije za kršenje izbornih pravila ili političkim subjektima izriče minimalne sankcije koje nisu odvraćajućeg karaktera. Od 393 prijave CIK-u, izrečene su sankcije u samo 59 slučajeva tj. tek svaka sedma prijava rezultira kaznom.

Minimalna moguća sankcija propisana zakonom za političke subjekte je 3.000 KM, a prosječna sankcija koju je CIK izricao u dosadašnjim slučajevima je 3.750 KM. Do sada nije bilo nijedne sankcije koja je približna maksimalnoj od 30.000 KM za političke subjekte i dodatno 15.000 KM za kandidate/kinje. To je naročito sporno u slučaju onih političkih subjekata koji su višestruki povratnici u kršenju izbornih pravila. Naime, na 10 političkih stranaka koje kontinuirano krše izborna pravila odnosi se dvije trećine svih prijava i čak 80% izrečenih kazni.

U okviru promatračke misije Koalicije "Pod lupom", u prve tri sedmice izvještavanja dugoročnih posmatrača zabilježene su ukupno 273 izborne nepravilnosti. 102 slučaja se odnose na zloupotrebu javnih sredstava i resursa, 80 na preuranjenu izbornu kampanju, 36 na propuste u radu lokalnih izbornih komisija, 21 slučaj na nepravilnosti u radu medija, 11 slučajeva na pritiske na birače i 23 slučaja na druge izborne nepravilnosti. Najveći broj nepravilnosti se odnosi na sljedeće političke subjekte: SNSD (42), SDA (24), SDP (18), SDS (17) i HDZ BiH (12).

U sjeni ofanzive na Kursk: Ukrajinci pokrenuli dosta važniju bitku od koje će imati veću korist

U sjeni ofanzive na Kursk: Ukrajinci pokrenuli dosta važniju bitku od koje će imati veću korist

Zabrinjavajuće je što je za ovaj izborni ciklus funkcionerska kampanja uzela puni zamah, a CIK trenutno ne sankcioniše funkcionersku kampanju. To je vrlo opasno, jer ovakva praksa CIK-a narušava princip jednakosti svih učesnika u izbornom procesu i daje prednost političkim subjektima i kandidatima/kinjama koji u izbornu utrku ulaze sa pozicije vlasti.

Na osnovu nalaza, Koalicija "Pod lupom" je podnijela 62 prijave CIK-u koje se odnose na preuranjenu izbornu kampanju, zloupotrebu javnih sredstava i resursa i trgovinu mjestima u biračkim odborima. CIK je na osnovu prijava Koalicije "Pod lupom" izrekla sankcije u 11 slučajeva u iznosu od 41.800 KM.

Odvija se na dvije lokacije: Počelo štampanje glasačkih listića za Lokalne izbore

Odvija se na dvije lokacije: Počelo štampanje glasačkih listića za Lokalne izbore

Koalicija "Pod lupom" poziva CIK da počnje sankcionisati funkcionersku kampanju i zloupotrebu javnih sredstava i resursa, te da izriče maksimalne sankcije za višestruke prekršioce izbornih pravila kako se političkim subjektima kršenje izbornih pravila ne bi isplatilo.

Iz Koalicije "Pod lupom" su također podsjetili da se građani/ke mogu prijaviti za nestranačke posmatrače/ice izbornog dana do 31. augusta 2024., kao i prijaviti sve izborne nepravilnosti Koaliciji "Pod lupom", putem besplatnog telefona 080 05 05 05 ili putem dostupnih online obrazaca OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije