Na čekanju još 1,320 predmeta ratnih zločina

Radiosarajevo.ba
Na čekanju još 1,320 predmeta ratnih zločina

 

U periodu od osam godina, 2004-2012, u Bosni i Hercegovini zaključeno je 206 predmeta ratnih zločina. Kažnjeno je u tom periodu 229 osoba na ukupno 2,224 godine zatvora. Međutim, na procesuiranje čeka još 1,320 ovih predmeta, a državni, strategijom precizirani cilj, jeste da se najsloženiji slučajevi završe do 2015, svi drugi do 2023.

Kako bi se uspjelo s ovom namjerom, državni sud počeo je slati predmete prema sudovima nižeg nivoa, koji su sad tako nadležni za više od polovine 1,320 neriješenih predmeta. No, kapaciteti ovih sudova, ni materijalni, ni ljudski, nisu dovoljni da bi se te institucije nosile s težinom predmeta ratnog zločina.

Projekat 'Procesuiranje ratnih zločina'
• Angažman 24 stručna saradnika
• Obuka za 65 istraželja
• Obuka za 90 sudija, tužilaca i branitelja
• Pomoć istražiteljima i tužiocima u obavljanju 100 ekshumacija

Stoga će misija OSCE-a, u saradnji s partnerima, u narednih 15 mjeseci obezbijediti skoro milion eura kako bi se poboljšao rad tužilaca, sudija, advokata, ali i policije u BiH, i to kroz projekat 'Procesuiranje ratnih zločina'.

Prema prezentaciji, održanoj danas u Sarajevu, projekat će trajati 15 mjeseci, a finansiranje edukacije poslije će se nastaviti putem evropskih IPA fondova i 15 miliona eura koliko je namijenjeno za procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH.

Predstavljanju su prisustvovali čelnik Misije OSCE-a u BiH Fletcher Burton te predstavnici svih zemalja-partnera projekta: američki ambasador u BiH Patrick Moon, britanski ambasador u našoj zemlji Nigel Casey, italijanski ambasador Raimondo de Cardona, te zamjenica šefa misije Ambasade Norveške u BiH Mariam Naqvi i šef Švicarskog ureda za saradnju José Guntern.


Ambasador Burton, na novinarsko pitanje 'da li je kasno, 18 godina poslije rata, baviti se edukacijom sudija i tužilaca – pogotovo imajući u vidu da su u BiH radili strani eksperti, sudije i tužioci', odgovorio je riječima kako je upravo sad „pravo vrijeme za obuku zaposlenika sudova nižih nivoa, jer se predmeti ratnih zločina, sve više, s državnog šalju na niži nivo“.

Kako bi to još bolje ilustrovao, Burton je naglasio kako su u prošloj godini čak 200 predmeta prebačeno na niže instance, za razliku od 75 predmeta, koliko ih je ukupno prebačeno u periodu od tri godine prije 2012.

Potom je Casey govorio o tome kako su prioriteti u BiH brojni, ali da on "ne može zamisliti važniji od procesuiranja ratnih zločina". Naqvi je dodala kako je suočavanje s prošlosti, pa tako i procesuiranje ratnih zločina, od krucijalne važnosti za budućnost ovog područja, ambasador Moon je poručio kako je projekat koji su danas predstavili 'vrlo bitan za proces pomirenja', dok je ambasador De Cardona izrazio uvjerenje da će BiH preuzeti odgovornost za život u svim sektorima.

Nakon press konferencije, prezentacija projekta je održana i za visoke funckionere te zaposlenike sudova, tužilaštava i sl.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak