Najbolji domaći džem koji pomaže kod anemije i popravlja probavu

0
Radiosarajevo.ba
Najbolji domaći džem koji pomaže kod anemije i popravlja probavu
Foto: Reddit / Džem / Ilustracija

U kupinama smo svi uživali kao djeca, mnogima rođenim u ljeto bile su najdraži ukras na rođendanskoj torti, a oni koji su ih imali običaj brati za šetnji prirodom potvrdit će vam kako se svaka ogrebotina od drače isplatila u zamjenu za te slatke bobice.

Kupinama su se "kripila" djeca s anemijom, a u novije vrijeme često imamo priliku čitati koliko su, osim za popravljanje krvne slike, važne i za zdravlje srca, pravilnu funkciju mozga, optimalan rad probavnog sistema, ravnotežu šećera u krvi pa čak i prevenciju raka.

Posluži li vas sreća pa se domognete veće količine kupina, najbolje što možete napraviti je skuhati džem. Domaći, po starinskom receptu, bez konzervansa. U nastavku slijedi recept, a svima onima koji bi željeli blagodati kupina iskoristiti na još potpuniji način, koji bolje čuva vrijedne vitamine i antioksidanse, preporučujemo recept za domaći sok od kupina čija je posebnost u tome što ne uključuje termičku obradu.

Pitali smo sarajevski MUP: Da li je policija spremna za SFF i koje su poruke za turiste i građane

Pitali smo sarajevski MUP: Da li je policija spremna za SFF i koje su poruke za turiste i građane

Nama ostalima, sladokuscima, bit će dobar i džem.

Domaći džem od kupina

Sastojci:

2 kg kupina
1,5 kg šećera
100-300 ml vode
1 limun

Priprema

Uklonite peteljke s kupina, operite ih i slojevito slažite u širu posudu zajedno sa šećerom i limunom narezanim na ploške.

Možete ih ostaviti da prenoće, što je poželjno jer će stajanjem pustiti sok, ali možete ih kuhati i odmah, samo ćete trebati dodati više vode, piše Slobodna Dalmacija.

Stavite ih kuhati i dodajte im otprilike decilitar vode, a ostatak ćete dodati bude li potrebe. Kuhajte ih na umjerenoj vatri povremeno protresajući posudu i obirući pjenu koja se stvara na vrhu, a kad se tekućina malo zgusne vatru smanjite na laganu. 

Nakon pola od kad je smjesa uzavrela, provjerite je li džem gotov: zagrabite oko pola kašike soka pa je prebacite na tanjirić. Ako je gusta skoro kao med, džem je gotov. Ako niste sigurni, pričekajte koji trenutak da se ohladi pa provucite trag prstom ili drškom kašike. Ako trag ostane vidljiv, gotovo je, u suprotnom kuhajte džem još malo. A ako se smjesa spoji, kuhajte džem još malo.

Kad postignete tu gustoću, džem je gotov i možete ga maknuti s vatre. Ulijte ga u prethodno oprane staklenke i pripazite da budu hermetički zatvorene. Džem čuvajte na suhom i hladnom mjestu, a onda kad se zaželite uživajte u svojoj domaćoj marendi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije