Muk iz Vlade FBiH na tvrdnje da obmanjuju privrednike

E. M.

"Doprinosi na minimalnu plaću bit će plaćeni iz budžeta za sve radnike u realnom sektoru", kazao je danas Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Ova izjava izazvala je brojne reakcije u bh. javnosti s pitanjem jesu li privrednici obmanuti.

U značajnoj koliziji

Kako su večeras pojedini mediji objavili, Novalićeve riječi i posljednja verzija teksta nacrta usvojenog zakona kojim se probaju umanjiti posljedice COVID-19 u značajnoj su koliziji.

Naime, član 4. ovog zakona kaže da se subvencioniranje plaćanja doprinosa odnosi samo na one subjekte koji su u prva tri mjeseca 2020. godine imali pad ostvarenog prometa od 20 posto i više u odnosu na prva tri mjeseca prethodne godine. 

Vlada Federacije BiH je po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih virusom COVID-19. Ovaj zakon je predložen, imajući u vidu ogromne negativne ekonomske posljedice koje će u narednom periodu nastati kao posljedica stanja nesreće, s obzirom da je veliki broj privrednih subjekata obustavio rad.

Ejub Kučuk: Gospodine Novaliću, ne govorite istinu

Znao sam da treba sačekati sa komentarima kad sam vidio divne informacije koje ste prezentirali nakon sjednice Vlade i koje je PRESS odjel Vlade proslijedio medijima. Ali naučio sam ja gospodine Novaliću da lažov ostaje lažov, a da se socijalna empatija i emotivna inteligencija ne mogu steći preko noći.

Nakon što je Vlada Federacije BiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, usvojila danas Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusom COVID-19 oglasili su se i mali privrednici.

Na Facebook profilu Glas malih biznisa, koja je okupila više od 26.000 manjih poslovnih subjekata. oglasio se pokretač inicijative  te poduzetnik i marketinški ekspert Ejub Kučuk koji je rekao da Novalić ne govori istinu.

“ NA PRESS KONFERENCIJI STE REKLI: „Doprinosi na minimalnu plaću bit će plaćeni iz budžeta za sve radnike u realnom sektoru. Iz primjene su izuzeti javni sektor i finansijski sektor.““

Print Screen: Dio novog zakona

4. PRIJEDLOG ZAKONA KOJI ŠALJETE U PARLAMENT (Član 4. Stav 2. ) eksplicitno kaže:

- Subvencionirati doprinose počevši od aprila 2020 (mart nije uključen i za mart očekujete uplatu kompletnih doprinosa) samo firmama koje u razdoblju od 1.01.do 31.03.2020.godine imaju pad ostvarenog prometa 20% i više u odnosu na ostvareni promet u razdoblju od 1.01. do 31.03.2019.godine i to u iznosu 244,00 KM mjesečno po svakom zaposlenom (ne znam kako ste došli do ovog iznosa i koji je to minimalac za April 2020). Promet će utvrditi poreska uprava prema prometu sa fiskalnih kasa u tom periodu", navodi Kučuk.

Tragom ovoga kontaktirali smo i Novalićeve saradnike, ali konkretan odgovor nismo dobili.

Pročitajte detalje - evo kako će Vlada FBiH pomoći privredi

Vlada Federacije BiH je po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Ovaj zakon je predložen, imajući u vidu ogromne negativne ekonomske posljedice koje će u narednom periodu nastati kao posljedica stanja nesreće, s obzirom da je veliki broj privrednih subjekata obustavio rad.

Igre na sreću

"Zakon koji se donosi ima naziv koji se zove Zakon o stabilizaciji negativnog ekonomskog utjecaja pandemije COVID-19. Obrtnici će dobiti svi - priča se o krizi, nisu ovo igre na sreću. Ovdje se misli na frizere, ugostitelje...svi oni ne rade i svi su oni zabilježili pad", kratko su komentirali. Na naše pitanje zašto je rečeno da će dobiti svi, odgovoreno je ovako: "Taj uticaj na ekonomiju i obrte, to nije samo mart, mi ćemo imati firme koje sad dobro rade, imat će probleme u augustu. I oni će ući u ovaj program, kad im padne prihod."

Izvor blizak Vladi FBiH pod uvjetom anonimnosti dodatno nam je pojasnio da se radi o privatnom  sektoru jer je realni sektor malo širi pojam, te da se ovo odnosi na sve osim na administraciju, bankarski sektor I javna preduzeća.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak