BiH jedna od najmanje inovativnih zemalja Evrope

Radiosarajevo.ba
BiH jedna od najmanje inovativnih zemalja Evrope

BiH je jedna od najmanje inovativnih zemalja u Evropi i posljednja je u regionu, prema novom globalnom indeksu inovacija Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) i vodeće međunarodne škole biznisa INSEAD, pišu Nezavisne.

Prema rezultatima istraživanja inovativnosti za 2013. godinu, BiH se na globalnoj listi WIPO-a popela za sedam pozicija u odnosu na prošlogodišnje rangiranje i zauzima 65. mjesto među 142 analizirane zemlje svijeta.

Inovativni potencijal je procjenjivan na osnovu kvaliteta obrazovanja, nivoa znanja, ljudskih resursa i istraživanja, efikasnosti institucija, infrastrukture, tehnološkog napretka, te tržišne i poslovne sofisticiranosti.

Zemlje regije daleko inovativnije

Posmatrajući evropske države, iza BiH se nalaze samo Ukrajina na 71. mjestu i Albanija na 93, dok su sve zemlje sa prostora bivše Jugoslavije daleko inovativnije. Predvodi ih Slovenija na 30. mjestu, koju slijede Hrvatska na 37, Crna Gora na 44, Makedonija na 51. i Srbija na 54. poziciji.

Kao slabosti BiH identifikovani su mali bruto izdaci za oblast istraživanja i razvoja, nizak rang domaćih univerziteta, nisko učešće elektronske komunikacije, efekti na okolinu, ponude rizičnog kapitala i internzitet lokalnog nadmetanja.

Na nisku globalnu poziciju BiH uticao je i nizak uvoz visokotehnološih rješenja, te nivo nematerijalne imovine poput registracije domaćih trgovačkih znakova u bruto domaćem proizvodu zemlje (BDP) mjerenom paritetom kupovne moći (PPP).

Zemlje s vrha liste

Švicarska je i ove godine zadržala primat u pogledu inovacija, a za njom slijede Švedska, Velika Britanija i Holandija. Na petom mjestu našle su se SAD, na šestom Finska ispred Hong Konga, Singapura, Danske i Irske.

U regiji, najbolje stoji Slovenija, na 30. mjestu, Hrvatska je na 37, Crna Gora na 44, Makedonija na 51, Srbija na 54, a iza BiH je samo Albanija na 93. mjestu.

Iako se na listi najinovativnijih nacija uglavnom nalaze zemlje sa visokim primanjima, sve više su zastupljene i zemlje sa niskim i srednjim dohotkom, kao što je Kina, koja se našla na 35. mjestu, zatim Kostarika, te Indija i Senagal, koji dijele 66. poziciju.

Istraživanje je pokazalo da, uprkos ekonomskoj krizi, inovativnost u svijetu nije ugrožena, i to zahvaljujući njihovom razvoju na lokalnom nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak