Bevanda za Radiosarajevo.ba: Akcize otvaraju put projektima od milijardu KM

Amil Dučić
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda dao je intervju za Radiosarajevo.ba pred sjednicu Predstavničkog doma PSBiH na kojoj se očekuje usvajanja seta zakona o akcizama.

Bevandu smo upitali da li je usvojeni modificirani prijedlog kojeg je utvrdilo Vijeće ministara trebalo ranije pustiti u proceduru, jer su izvršena poboljšanja kada je u pitanju namjena i utrošak sredstava.

"Ne znam šta bih rekao kao jedan od glavnih sudionika u tom procesu i neko čija je politička stranka svaki put podržala zakon kada je bio u proceduri. Poznato je da su se entiteski premijeri prije skoro dvije godine dogovorili i potpisali da se ide u povećanje trošarina. Upravni odbor UNO tražio je najbolje rješenje kako bismo namjenski usmjerili novac od akciza za izgradnju autoputeva i mi smo svoj dio posla završili upućujući dvaput zakon ka Vijeću ministara. Onda smo prvo ušli u fazu  negacije dogovorenog, a kasnije i u fazu politizacije pa ni koalicioni partneri u parlamenntu više nisu imali isto mišljenje o svemu, a sada ni ministri u Vijeću ministara. Da ne bih sada komentirao ono što je prošlo, mogu samo da izrazim zadovoljstvo što je usvojen set zakona koji se odnosi na trošarine i očekujem podršku i u Zastupničkom domu kako bismo otvorili put za investicione projekte vrijedne preko milijardu maraka", rekao je Bevanda za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba: U kojoj mjeri ovo rješenje sada garantira potpuno transparentnost odnosno namjensko trošenje akciza na izgradnju infrastrukture?

"Transprentnost utroška sredstava  je neki termin koji se uveo tijekom ove rasprave o zakonima, ali ne treba zaboraviti da se utrošak svih sredstava prati kroz izvješća o izvršenju proračuna, pa i kroz financijsku reviziju. Ovdje ima više pratećih zakona koji se odnose na rapodjelu sredsatva od cestarine, s jedne strane i trošarina, s druge strane. U svim ovim raspravama bilo je priča koje nisu baš utemeljene na poznavanju tih propisa. Konretan odgovor je – bit će transparentan utrošak sredstava jer će novac od cestrina nakon izmjene zakona biti utrošen tako da će 20 feninga, 10 feninga koji se već izdvajaju i 10 koji se sad uvode, ići na namjenski račun za izgradnju autocesta dok će pet feninga od sad ići namjenski za izgradnju i održavanje cesta. Sada  imamo modifikovani zakon koji podrazumijeva povećanje cestarine za ukupno 15 feninga, dok se za 15 feninga povećava akciza na biogorivo i lož ulje".

Radiosarajevo.ba: Postoje izjave da će dubinska analiza telekoma biti još teži dio posla, kada je riječ o uvjetima za MMF. Vaš komentar?

"Ne bih komentirao nešto na čemu ne radim i u šta nisam uključen. Točno je da razgovaram s Misijom MMF-a svaki put kad dođu, ali to jednostavno nije resor mog djelovanja".

Radiosarajevo.ba: Usvoji li i Predstavnički dom izmjene zakona o akcizama, hoće li, prema vašoj procjeni to biti dovoljno za MMF, da nastavi sa aranžmanom s BiH? Ili će se ipak tražiti i usvajanje Zakona o osiguranju depozita i navedene analize telekoma?

"Izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita su u parlamentarnoj proceduri. Misija MMF-a upoznata je i s našim poteškoćama kod usvajanja zakona i složenosti situacije. S druge strane, zastupnici su upoznati s našim rokovima i pregovrima koje smo vodili s MMF-om i za očekivati je da taj zakon prođe ne samo zbog nastavka aranžmana veći zato što je koristan i nužan. Krajem ovog mjeseca zasjeda Odbor MMF-a i nadam se da će imati bolje vijesti iz BiH. Ne bih prognozirao šta će se desiti, to ću ostaviti ovim analitičarima i ekspertima".  

Radiosarajevo.ba: Kako ste lično zadovoljni radom Vijeća ministara u proteklom periodu budući na usložnjeni politički ambijent u BiH i u regionu?

"Mogu reći za Ministarstvo na čijem sam čelu da sam zadovoljan i da nismo imali nikavih zastoja u radu, postizali smo rokove, nakon deceniju smo završili povrat klirniškog duga i Rusija je to već isplatila, usvojili smo strategiju upravljanja javnim dugom uz dogovor s entitetima. Također, proračuni su usvajani do kraja kalendarske godine i usvojen je i program javnih investicija za trogodšnje razdoblje na prijedlog Ministarstva financija. Nacrt proračuna za iduću godinu usvojen je i trnutno je kod ustavnog predlagača - Predsjedništva BiH. Vijeće ministara radilo je onako kako je bilo moguće u ovoj politčkoj atmosferi i neka ocjenu da neko drugi jer sam član Vijeća ministara, ali i bivši predsjedatelj".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak