Bevanda objasnio šta su naredni koraci u zakonu o akcizama

Fena
Bevanda objasnio šta su naredni koraci u zakonu o akcizama
/ Fena
Ministar za finansije i trezor Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda kazao je da postoji šansa da se set zakona koji se odnose na povećanje akciza sljedeće sedmice ponovo nađe pred zastupnicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

On je to izjavio nakon što su delegati Doma naroda PSBiH podržali set zakona, između ostalog i uvođenje dodatnih akciza na naftu i naftne derivate od 15 feninga.

Hitna procedura za ova zakonska rješenja nije dobila podršku na sjednici Predstavničkog doma održanoj u srijedu, a samim tim o njima se zastupnici nisu ni izjašnjavali.

Radi se o zakonima kojima bi se osiguralo nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a povećanje prihoda nakon usvajanja ovih zakona bilo bi utrošeno na izgradnju cesta i autocesta.

Bevanda je pojasnio da su danas usvojeni zakoni usklađeni s mišljenjem Zakonodavnopravnog sektora PSBiH te su urađene tehničke izmjene čime su stvoreni uvjeti, tvrdi ministar, za usvajanje zakona u Predstavničkom domu.

"Ako zakoni dobiju podršku u Predstavničkom domu, onda će trebati ishoditi pomjeranje roka koji ističe danas. Na Bordu MMF-a je da odluči da li će nam tolerirati ovo kašnjenje. Vijeće ministara u dogovoru s Domom naroda moglo bi uputiti zakone Predstavničkom domu u roku od sat vremena", istaknuo je Bevanda.

Zakon o osiguranju depozita ne znači prijenos nadležnosti

Podsjetio je i da je danas Dom naroda podržao zakon o osiguranju depozita, a ovaj zakon nazvao je jednim od krucijalnih zakona izražavajući nadu da će ga u što skorijem roku podržati i zastupnici Predstavničkog doma jer je to sistemski zakon.

"Ovaj zakon regulira poslovanje bankarskog sektora. On apsolutno ne znači prijenos nadležnosti. Agencija za osiguranje depozita postoji i to je obaveza iz Pisma namjere s MMF-om i Reformske agende. Zbog činjenice da bi se mijenjalo 50 posto važećeg zakona, urađen je novi tekst tog zakona", pojasnio je Bevanda.

Novi tekst zakona podržao je Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita kojim predsjedava guverner Centralne banke i čine ga bh. i entitetski ministri finansija, a zakon na novi način regulira poslovanje agencije, njenu odgovornost s agencijama za bankarstvo te omogućava restrukturiranje kako se ne bi sve svodilo na likvidaciju i stečaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije