Bećirović se sastao sa francuskim izaslanikom za zapadni Balkan: Brojne teme su bile na stolu

2
Radiosarajevo.ba
Bećirović se sastao sa francuskim izaslanikom za zapadni Balkan: Brojne teme su bile na stolu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas u Sarajevu s Reneom Troccazom, francuskim specijalnim izaslanikom za zapadni Balkan.

Bećirović je kazao kako Bosna i Hercegovina i Republika Francuska razvijaju dobre prijateljske odnose, te da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.

Istakao je kako je njegov nedavni susret s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom potvrda čvrstog savezništva između dvije države, te da Bosna i Hercegovina to savezništvo smatra strateški važnim i spremna je da bude dio zajedničkog napora na njegovom jačanju.

Orban nastavlja da prkosi ostatku EU: Mađarska ponovo donijela odluku protiv Ukrajine

Sagovornici su se složili da obje zemlje imaju interes da bilateralna saradnja bude unaprijeđena, te da Bosna i Hercegovina pozdravlja jačanje podrške njenoj stabilnosti, regionalnom povezivanju i saradnji.

Bećirović je zahvalio Francuskoj što je angažirala u Bosni i Hercegovini vojnike u okviru Strateških rezervnih snaga EUFOR, kako bi se očuvao mir i stabilnost zemlje. Razgovarajući o odnosima u regiji došli su do zajedničkih pogleda u vezi njene budućnosti.

Bećirović je podsjetio da je Bosna i Hercegovina dobila važnu podršku Francuske na putu evropskih i euroatlantskih integracija. Također, kao važan saveznik, Francuska je bila kosponzor i podržala je usvajanje Rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici.

Tokom razgovora kojem je prisustvovao i ambasador Francuske u BiH François Delmas pokrenuta su i druga pitanja od interesa za dvije države, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak