Bećirović razgovarao s predstavnicima Svjetske banke: BiH napredovala, uloženo 2,8 milijarde dolara

5
Radiosarajevo.ba
Bećirović razgovarao s predstavnicima Svjetske banke: BiH napredovala, uloženo 2,8 milijarde dolara
Foto: Predsjedništvo BiH / Denis Bećirović sa predstavnicima Svjetske banke

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predstavnicima Svjetske banke u sklopu aktivnosti obilježavanja 30 godina partnerstva Bosne i Hercegovine i Svjetske banke.

Na sastanku su prisustvovali Eugene Philip Rhuggenaath (izvršni direktor), Akihiko Nishio (potpredsjednik za razvojno finansiranje - DFIVP), Dirk Reinermann (direktor za mobilizaciju IDA-e i korporativne finansije IBRD-a), Xiaoqing Yu (direktorica za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju) i Christopher Sheldon (menadžer za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru).

Predstavnici Svjetske banke su istakli značaj projekata koji su doprinijeli ekonomskom razvoju zemlje i poboljšanju životnih uslova građana. Također, naglasili su važnost nastavka ove saradnje za buduće infrastrukturne projekte i investicije.

Sve je stalo: Otkazani letovi na splitskom aerodromu, ovo su prve informacije

Sve je stalo: Otkazani letovi na splitskom aerodromu, ovo su prve informacije

Izvršni direktor Eugene Philip Rhuggenaath uručio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću publikaciju objavljenu u povodu trideset godina saradnje Svjetske banke i Bosne i Hercegovine.

U historiji Svjetske banke, Bosna i Hercegovina je prva zemlja koja je izašla iz rata i za samo 28 godina postala donator Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA). Predstavnici Svjetske banke su s ponosom istakli da je Bosna i Hercegovina od prošle godine postala zemlja donator prema Svjetskoj banci, naglašavajući da je Bosna i Hercegovina tokom perioda 1996-2000. godina bila najveći per capita primalac povoljnih kredita Svjetske banke putem IDA-e, čime je pokazala svoj značajan napredak i razvoj.

Bećirović: Žrtve ovih monstruoznih zločina su pronađene u čak 73 masovne grobnice

Bećirović: Žrtve ovih monstruoznih zločina su pronađene u čak 73 masovne grobnice

Predsjedavajući Bećirović je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je Bosna i Hercegovina prešla put od primaoca razvojne pomoći do partnera Svjetske banke: "Od zemlje koja je bila jedan od najvećih korisnika razvojne pomoći i povoljnih kredita, danas smo postali pouzdan partner u implementaciji ključnih projekata. Naš zajednički rad rezultirao je značajnim poboljšanjima u infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju i drugim sektorima. Ovaj napredak ne bi bio moguć bez kontinuirane podrške i saradnje sa Svjetskom bankom, na čemu smo izuzetno zahvalni", rekao je Bećirović.

Poseban povod za sastanak je i obilježavanje 30 godina partnerstva između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke, ali i obilježavanje 20 godina od obnove Starog mosta u Mostaru.

Predstavnici Svjetske banke istakli su značaj dosadašnjih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. Zaključno sa 2022. godinom, Svjetska banka je u BiH investirala oko 2,8 milijardi američkih dolara kroz 95 projekata. Također, tokom perioda 2023-2024. godina dogovorena su dodatna dva projekta u vrijednosti od oko 150 miliona američkih dolara. Posebno se ističe  najznačajniji ulagač IDA, koja je također investirala u rekonstrukciju Starog mosta u Mostaru u okviru svojih 65 projekata.

Denis Bećirović sastao se sa Emmanuelom Macronom: Razgovarali o ključnim pitanjima BiH

Denis Bećirović sastao se sa Emmanuelom Macronom: Razgovarali o ključnim pitanjima BiH

Ovaj sastanak je još jednom potvrdio snažnu saradnju između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke. Predsjedavajući Bećirović i predstavnici Svjetske banke izrazili su zajedničku posvećenost nastavku rada na projektima koji će donijeti dalji ekonomski i društveni napredak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije