Bećirović: Schmidtov posao nije iskazivanje zabrinutosti, već zaustavljanje veličanja zločinaca

13
Radiosarajevo.ba
Bećirović: Schmidtov posao nije iskazivanje zabrinutosti, već zaustavljanje veličanja zločinaca

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa Kadom Hotić, predstavnicom Udruženja "Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa" i Muratom Tahirovićem, predsjednikom Udruženja žrtava i svjedoka genocida, o pripremama za organizaciju obilježavanja 30. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Na sastanku je zajednički zaključeno da se još jednom pozove visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt da, u skladu s njegovim ovlastima i obavezama, zaustavi veličanje presuđenih ratnih zločinaca u udžbenicima bh. entiteta RS.

Dejtonska uloga visokog predstavnika nije da izražava zabrinutost, već da hitno djeluje, s ciljem zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Edin Džeko oštro reagovao prema navijaču: "Misliš da si smiješan?"

U zajedničkom saopćenju Denis Bećirović i predstavnici udruženja su još jednom pozvali visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da bez odgađanja donese odluku o smijeni ministrice Željke Stojičić, kao i da donese nalog o zabrani upotrebe novih nastavnih programa u školskoj 2024/2025. godini. Visoki predstavnik mora konkretno i principijelno djelovati na cijeloj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Kada Hotić i Murat Tahirović još jednom su se zahvalili Bećiroviću i njegovom timu za predanu borbu na pripremi usvajanja Rezolucije pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija. Naglasili su posebno važnom činjenicu da će sljedeće generacije, zahvaljujući toj rezoluciji, obilježavati 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak