Admir Katica o situaciji u MUP-u KS: Dolazi historijski momenat, iskorijenili smo 'štelu'

10
I. M.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica razgovarao je u srijedu, 14. augusta, s novinarima o situaciji u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) te je predstavio nove projekte na kojima se radi. 

Kako je Admir Katica rekao, s ciljem strateškog jačanja kapacitiranja policije u Kantonu Sarajevo, u prvih šest mjeseci ove godine realizovani su i započeti projekti vrijedni više od 40 miliona maraka

"Jedan od osnovnih strateških ciljeva MUP-a KS je kapacitiranje ljudskih resursa i to na jedan transparentan, pošten i fer način, da dobijemo najbolje među nama da časno rade posao. Svjedoci smo da sa onih 195 koje smo primili u naše redove i možemo biti ponosni na njih i možemo reći da smo primili ljude koji nisu imali 'štele' i koji nisu imali pogodovanja. Došli su tu jer su bili najbolji.

Uživo iz Varšave sa meča UEFA Superkupa: Real Madrid - Atalanta Bergamo 0:0

Vjerujem da je ovo historijski momenat jer imamo veliki broj ljudi koji odlazi u penziju koji su nekada davno ušli u policiju i dolazi nam novo zdravo tkivo koje čuva policijski organizam i siguran sam da će ga učiniti još boljim, a sve će to rezultirati time da ćemo imati bolji osjećaj sigurnosti građana na području Kantona Sarajevo", rekao je Katica. 

Naglasio je da još prošle godine MUP KS je zaposlio 195 novih policijskih službenika upravo u ovoj proceduri, a 245 novih policijskih službenika uskoro ide na policijsku akademiju.

"Čim njih pošaljemo na policijsku akademiju, raspisujemo novi konkurs, a imamo u međuvremenu okončanu proceduru za mlađe inspektore koji su završili kriminalistički fakultet. Jako nam je važno da imamo ljudski resursi. To nam je jedan pravac, drugi pravac nam je opremanje policije u šta ulažemo velika sredstva, kao i u gradnju zgrada za potrebe naše policije", naveo je Katica. 

Admir Katica: 'Ovo je veoma težak dan za MUP KS. Jedan život je zauvijek ugašen'

Ministar je poručio da MUP KS uskoro otvara 1.000 novih kvadratnih metara za Policijsku upravu Novi Grad, pravi novi prostor za sektor za administrasciju, za policiju i posebno za kriminalističku policiju. Još jedna zgrada za forenzičko laboratorijsko ispitivanje vozila će se nalaziti u naselju Stup, a gradnjom te zgrade omogućit će se i izgradnja muzeja savremene umjetnosti koja je planirana u Vilsonovom šetalištu iza sadašnjih zgrada MUP-a KS, odnosno policijske uprave Novo Sarajevo i jedinice za saobraćaj. 

Foto: MUP KS: Neformalno druženje Admira Katice s novinarima

Istakao je da je najvažniji naš projekat u oblasti gradnje je izgradnja sjedišta MUP-a KS u Kolodvorksoj ulici. Trenutno je pri kraju procedura za rušenje i očekuje se da će u septembru moći početi realizacija ovog projekta. Također, početkom septembra očekuje se raspisivanje konkursa za idejno rješenje nove zgrade MUP-a KS

Admir Katica je govorio i o problemima nabavke uniforme za policiju te je kazao da se nada da će nove izmjene Zakona o javnim nabavkama napokon stati u kraj "profesionalnim žaljiteljima" zbog kojih, kako je rekao, zadnjih sedam godina nije se mogla nabaviti kompletna nova uniforma za policiju Kantona Sarajevo.

MUP KS tvrdi: Smanjen broj saobraćajnih nesreća u Sarajevu

Kada su u pitanju body kamere, ministar je kazao da je prerano govoriti o egzaktnim procjenama, ali tvrdi da od uposlenika MUP-a čuje samo pozitivne reakcije kako samih policajaca, tako i građana koji su sada sigurniji da pojedina lica neće proći bez kazne ukoliko napravi prekršaj. 

Tokom razgovora govorilo se i o temi femicida zbog kojeg je pokrenuto pitanje provjere ljekarskih pregleda uposlenika policije. Ministar je naglasio da je ranije pogrešno informisao javnost kada je rekao da će MUP KS obezbijediti sredstva. Kazao je da je shvatio da je dao pogrešne informacije kada je počeo provjeravati budžet i vidio da su sredstva već obezbijeđena

"Policija je još ranije pokrenula procedure javnih nabavki po ovom pitanju i nadam se da će se ona riješiti što prije. Ovi novi službenici koji ulaze naše redove prođu ljekarske preglede u toku konkursne procedure. 

Od danas body kamere na uniformama policije KS: Transparentnost na prvom mjestu

Ono što se tiče cjelokupnog ministarstva, tu ćemo provesti ljekarske preglede naših službenika svake godine bez prestanka u toku narednih godina", istakao je ministar Katica. 

Tokom neformalnih razgovora s novinarima, Katica je naglasio da nakon što se policajci tokom službe suoče sa upotrebom vatrenog oružja, obavezno upućuju kod psihologa kojih ima dva u MUP-u Kantona Sarajevo.

Također, govoreći o nedavno preminuloj policajki koja je izvršila samoubistvo, kazao je da je ona bila među 195 novih policajaca primljenih prošle godine te da je tada prošla ljekarski pregled i razgovor sa psihologom bez problema. 

Admir Katica je govorio i o nabavci helikoptera te je naglasio da prema ugovornim obavezama letjelica mora stići u naredne dvije godine. 

Oglasio se ministar Katica: Evo koliko vozila je oduzela sarajevska policija u ovoj godini

"Naša želja je da taj helikopter bude u vlasništvu građana Kantona Sarajevo i cijele Bosne i Hercegovine. I nastojat ćemo napraviti takve protokole za pokretanje i upotrebu helikoptera da ne ovise od političkih odluka, već stručnih promjena i da se mogu angažovati po automatizmu u slučaju potrebe", pojasnio je Admir Katica. 

Poručio je da, pored helikoptera u MUP KS uskoro stižu specijalna blindirana vozila, oklopna vozila.

"Prema mojim informacijama, krenula su od proizvođača u Kanadi i možemo očekivati ove jeseni njih tri, raspisana su za još dva i u budžetu imamo sredstva za još dva, to je sedam i vidjet ćemo koliko će moći nabaviti", poručio je ministar Katica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak