Od danas body kamere na uniformama policije KS: Transparentnost na prvom mjestu

7
Radiosarajevo.ba
Od danas body kamere na uniformama policije KS: Transparentnost na prvom mjestu
Foto: Fena / Body kamera na policijskom službeniku

Upotreba body kamera na uniformama policijskih službenika Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo počela je od danas. Kanton Sarajevo je time postao prvi u Bosni i Hercegovini čija policija koristi body kamere, a time je ispunjeno obećanje dato građanima o podizanju stepena transparentnosti i efikasnosti policije.

"Policijski službenici Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo od danas na teren izlaze sa novom opremom – body kamerama. Ovo je naše ispunjenje još jednog velikog obećanja građanima. Inicijativu za nabavku ovih uređaja i opremanje naše policije uputio sam Vladi Kantona Sarajevo još 2021. godine i sredstva od skoro pola miliona KM su odmah obezbijeđena.

Nabavka je konačno zaključena u novembru prošle godine i stekli su se uslovi da Uprava policije počne njihovu primjenu. Ovo je testna faza tokom koje će Uprava policije pratiti primjenu body kamera i otklanjati eventualne nejasnoće i nedostatke jer nam je cilj da njihova upotreba bude što efikasnija", izjavio je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Da li Europa spava? Rusija svojim hibridnim djelovanjem već ratuje direktno sa Zapadom

Da li Europa spava? Rusija svojim hibridnim djelovanjem već ratuje direktno sa Zapadom

Naglasio je da će body kamere unaprijediti sigurnost policijskih službenika i zaštiti ih od eventualno neosnovanih pritužbi, omalovažavanja, nepoštivanja službenih lica i slično.

"Istovremeno, bit će zaštita i građanima od eventualne zloupotrebe policijskih ovlaštenja. Body kamere će biti na vidljivim dijelovima uniformi, a snimat će prostor ispred policijskog službenika. Svaki policijski službenik bit će dužan, prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlaštenja, da upozna lice prema kojem se primjenjuju da se snima", kazao je Katica.

Oglasio se ministar Katica: Evo koliko vozila je oduzela sarajevska policija u ovoj godini

Oglasio se ministar Katica: Evo koliko vozila je oduzela sarajevska policija u ovoj godini

Dodao je da je upotreba body kamera regulisana Pravilnikom o načinu postupanja policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS prilikom obavljanja policijskih poslova, te primjene policijskih ovlaštenja.

Katica se osvrnuo i na nabavke ostale opreme i materijalno-tehničkih sredstava za policiju, istakavši da i pored brojnih prepreka, policija iz dana i dan postaje sve jača i opremljenija.

"Često me pitaju zašto helikopter, a ne policijske uniforme? Zašto specijalna oklopna vozila, a ne neka druga.... Važno je da građani, ali i naša policija znaju, da jedno ne isključuje drugo. Mi brinemo da policija ima sve što je potrebno i uporedo pokrećemo brojne nabavke, ali dinamika njihove realizacije zavisi od mnogih faktora, u prvom redu postupka javnih nabavki. Rješavamo jedno po jedno pitanje i obećavam da će naša policija u što kraćem roku imati i nove uniforme, opremu, specijalna vozila, a posebno novu infrastrukturu potrebnu za efikasniji rad", izjavio je Katica.

Ugovor o nabavci body kamera sa pratećom opremom neophodnom za funkcionisanje cjelokupnog sistema potpisan je 22. novembra 2023. godine, a njegova vrijednost iznosi 418.795 KM bez PDV-a, saopćeno je iz MUP-a KS.

[poll]https://radiosarajevo.ba/anketa/504[/poll] 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije