MUP KS tvrdi: Smanjen broj saobraćajnih nesreća u Sarajevu

3
Radiosarajevo.ba
MUP KS tvrdi: Smanjen broj saobraćajnih nesreća u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevska policija s body kamerama

Za 2,5% smanjen je broj saobraćajnih nesreća u Kantonu Sarajevo u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, objavili su danas, 2. augusta iz Ministara unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako navode, to znači da je zabilježeno 125 nesreća manje nego u istom periodu prošle godine, ali još značajnije je da je skoro duplo smanjen broj poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama. U pomenutom periodu, u saobraćajnim nesrećama na području Kantona Sarajevo poginulo je pet osoba, dok je u istom periodu prošle godine poginulo 9 osoba.

Dodaju i da su značajni rezultati i u oblasti privremenog oduzimanja vozila od višestrukih prekršilaca. U toku 2023. godine oduzeta su 82 vozila, dok je za prvih šest mjeseci 2024.godine oduzeto čak 146 vozila.

Nejra Latić Hulusić stala u odbarnu bokserke: "Stavili Iman na lomaču jer nije mala bijela barbika"

Nejra Latić Hulusić stala u odbarnu bokserke: "Stavili Iman na lomaču jer nije mala bijela barbika"

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica izjavio je da je ovo rezultat primjene Smjernica za povećanje sigurnosti u oblasti saobraćaja koje policija intenzivno provodi.

"Sve su ovo rezultati primjene mjera iz smjernica, a na osnovu kojih je Uprava policije povećala broj policijskih službenika na terenu kroz angažman novoprimljenih policijskih službenika - u Jedinicu za saobraćaj primljeno 17 novih policijskih službenika, identifikovana su opasna mjesta i dionice na primarnoj mreži saobraćajnica KS, povećan broj radara, pojačan rad Jedinice za saobraćaj, pojačan rad vozilima 'presretačima', te povećan broj patrola u periodu od 19,00 sati do 07,00 sati na najfrekventnijim raskrsnicama u gradu", izjavio je ministar.

Radiosarajevo.ba na terenu sa sarajevskom policijom: Pogledajte kako izgleda upotreba body kamera

Radiosarajevo.ba na terenu sa sarajevskom policijom: Pogledajte kako izgleda upotreba body kamera

Najavio je da do kraja 2024.godine očekuje još bolje rezultate jer se implementiraju i ostale mjere, kao što je upotreba body kamera i povećanje radarskih sistema. Za policiju je to važan instrument u smislu poboljšanja rada i efikasnosti policije, poštovanja ljudskih prava, te preventivni mehanizam za zaštitu od svih oblika nezakonitih ponašanja.

"Efekti našeg rada i mjera koje poduzimamo na povećanju sigurnosti učesnika u saobraćaju ne mogu odmah biti vidljivi, ali postepeno dolazimo do ispunjenja našeg cilja što je vidljivo iz smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, a posebno smanjenja broja poginulih i povrijeđenih lica u saobraćaju, kao i broja privremeno oduzetih vozila od višestrukih prekršilaca. Od 01.jula u primjeni su i body kamere kod policijskih službenika Jedinice za saobraćaj i siguran sam da ćemo vrlo brzo svjedočiti pozitivnim efektima", kazao je ministar naglasivši da je osnovna funkcija body kamera da unaprijede sigurnost policijskih službenika i zaštite ih od eventualno neosnovanih pritužbi, te zaštita građana od eventualne zloupotrebe policijskih ovlaštenja.

Ministar je najavio da je podizanje stepena sigurnosti u saobraćaju i dalje jedan od top prioriteta, te se intenzivno radi i na provođenju ostalih mjera.

"Na moj prijedlog, Vlada KS odobrila je Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo nabavku novih radarskih sistema sa foto registracijom koji će biti postavljeni duž glavne saobraćajnice, od Ilidže do Baščaršije i bit će multifunkcionalnog karaktera, te će uz visoku rezoluciju imati mogućnost očitavanja i analize registarskih oznaka vozila. Uporedo s tim radimo i na kapacitiranju ljudskim resursima kako bismo ubrzali dinamiku u obradi prekršaja koje radari zabilježe, kako više ne bi bilo kašnjenja", izjavio je ministar Katica.

"Osim toga, Vlada KS je prihvatila i prijedlog za izdvajanje sredstava za nastavak nabavke opreme za provjeru i akviziciju registarskih oznaka SPARTA-II. Ovaj sistem proširit će se na još 20 novih lokacija, a fokusirat ćemo se na unutrašnjost grada i postavljanje analitičkih kamera na gradskim saobraćajnicama i u gradskim naseljima, a sve u svrhu prevencije i smanjenja kriminala i saobraćajnih nezgoda", dodao je ministar Katica naglasivši da su ovi postupci u toku.

Tokom perioda januar-juni 2024. godine, u sklopu redovnih aktivnosti, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo kontrolisali su više od 100.000 vozila i vozača (oko 700 više nego u istom periodu prošle godine). Da smjernice daju rezultate i da se svijest učesnika u saobraćaju počinje postepeno mijenjati pokazuju i podaci da je prilikom ovih kontrola evidentirano značajno manje tehnički neispravnih vozila u saobraćaju, manje prolazaka vozilom kroz crveno svjetlo, manje vožnji bez korištenja sigurnosnog pojasa, manje vožnji bez položenog vozačkog ispita, kao i manje korištenja mobitela tokom vožnje.

Ministar Katica na kraju ističe da su ovi rezultati postignuti uprkos činjenici da još nisu doneseni zakoni na kojima MUP Kantona Sarajevo insistira – u prvom redu Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama BiH i Zakon o prekršajima FBiH, a koji će omogućiti efikasniji rad i podizanje stepena sigurnosti učesnika u saobraćaju.

"Početkom godine ponovo smo inicirali donošenje novog Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama BiH i Zakona o prekršajima FBiH, a naročito u dijelu protiv delinkvenata koji svoje vozilo upotrebljavaju na takav način da dovode u opasnost živote građana, posebno pješaka. Iako su primijetni pozitivni pomaci u oblasti sigurnosti saobraćaja u prvih šest mjeseci ove godine, ne možemo biti zadovoljni sve dok imamo ovako teške posljedice, kao što su smrtni slučajevi", izjavio je ministar Katica, te još jednom pozvao Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo pravde da ove zakone hitno stave u proceduru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije