Radiosarajevo.ba na terenu sa sarajevskom policijom: Pogledajte kako izgleda upotreba body kamera

5
A. Vatreš
Radiosarajevo.ba na terenu sa sarajevskom policijom: Pogledajte kako izgleda upotreba body kamera
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Prezentacija body kamera MUP-a KS

Od 1. jula, policijski službenici Jedinice za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) patroliraju opremljeni body kamerama.

Upotreba body kamera predstavlja veliki korak ka modernizaciji, podizanju stepena transparentnosti i efikasnosti policije. Ujedno i povećanju povjerenja građana u rad policijskih službenika, kako tvrde iz MUP-a.

Testni period

Ekipa portala Radiosarajevo.ba bila je na terenu s pripadnicima MUP-a KS i uvjerila se kako funkcioniše ovaj novi vid sigurnosne opreme.

Savez kolumnista | Dizdarević: Atentat na Trumpa - tragedija i farsa Amerike i svijeta

Savez kolumnista | Dizdarević: Atentat na Trumpa - tragedija i farsa Amerike i svijeta

Džafer Hrvat, komandir uniformisane policije Kantona Sarajevo, objasnio je svrhu body kamera i otkrio na kojem principu će one funkcionisati.

"Kao što je javnost već obaviještena, od 1. jula Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u Jedinici za saobraćaj primjenjuje testni period body kamera koje će snimati konverzaciju, odnosno intervencije policijskih službenika Jedinice za saobraćaj. Te kamere će bilježiti audio i video događaja na koji odgovaraju policijski službenici. Iskreno se nadam i radimo u tom pravcu da ta intervencija, odnosno upotreba kamera ohrabruje pozitivnu komunikaciju građana i policijskih službenika i da će nam u finalu dati neke efekte poboljšanja i povjerenja građana u policiju, a samim tim ovo tretiramo kao neki sigurnosni mehanizam i za policijske službenike i građane KS", rekao je Hrvat.

Džafer Hrvat, komandir uniformisane policije Kantona Sarajevo

Dodao je kako je sve propisano zakonom, prema kojem policija ima ovlaštenje da snima intervencije.

"Zakon o policijskim službenicima je propisao ovlaštenje policiji i policijskim službenicima da snimaju policijske poslove na javnim mjestima. Podzakonski akt je također predvidio upotrebu posebnih tehničkih pomagala za snimanje i primjenu policijskih ovlaštenja i poslova. Kao što sam rekao, ovo je u testnoj fazi i ona će nam pomoći da razvijemo procedure upotrebe body kamera, zato što je ovo novost za BiH, odnosno Kanton Sarajevo".

Pritom je istakao da je identitet građana zaštićen.

"Vi kao građanin ste kroz zakon o zaštiti ličnih podataka zaštičeni, odnosno vaši lični podaci su zaštićeni".

Čuvanje snimaka

Hrvat je istakao kako će se nakon testne upotrebe snimci čuvati na serveru 30 dana.

"U ovom momentu, testnoj fazi, snimak se ne čuva. Predviđeno je da se snimak čuva na serveru 30 dana u fazi kada se kamere budu upotrebljavale. U testnoj fazi koristimo samo da bi unaprijedili i procedure i pristup policijskih službenika, te da bi ovu novost na neki način približili građanima i da to postane uobičajeno, da građani to smatraju kao pomoć i za njih i policijske službenike".

Prezentacija body kamera MUP-a KS

Naglasio je kako ne može doći do zloupotrebe snimaka, jer su oni offline.

"Ovaj sistem koji mi koristimo u testnoj fazi je offline sistem i obrađuje se isključivo na našim serverima".

O navodnoj live opciji, putem koje bi njihove kolege pratile rad s terena, još ne razmišljaju.

"Trenutno razvijamo kompletan sistem. Sada ne razmišljamo o toj live opciji. Bitna nam je analiza u slučaju eventualnih nejasnoća", dodao je Horvat.

Prezentacija body kamera MUP-a KS

Kako je ranije pojasnio Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, body kamere će imati višestruku korist, a njihova osnovna funkcija je zaštita.

Kamere će unaprijediti sigurnost policijskih službenika i zaštiti ih od eventualno neosnovanih pritužbi, omalovažavanja, nepoštivanja službenih lica i slično. Istovremeno, bit će zaštita i građanima od eventualne zloupotrebe policijskih ovlaštenja.

Body kamere se nalaze na vidljivim dijelovima uniformi, a snimat će prostor ispred policijskog službenika. Svaki policijski službenik je dužan, prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlaštenja, da upozna lice prema kojem se primjenjuju da se snima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije