Zašto je Messi proglašen najboljim na svijetu ako je imao isto bodova kao Haaland?

1
Radiosarajevo.ba
Zašto je Messi proglašen najboljim na svijetu ako je imao isto bodova kao Haaland?

Lionel Messi (36) proglašen je najboljim fudbalerom u 2023. godini prema FIFA-inom izboru.

Argentinac je imao 48 bodova, jednako kao i norveški golgeter Manchester Cityja Erling Haaland (23). No, Messi je dobio priznanje jer mu je veći broj kapitena reprezentacija dao maksimalnih pet bodova, a tako glasi članak 12 u pravilima o izboru.

Napadač PSG-a, Francuz Kylian Mbappe (25), sakupio je 35 bodova i osvojio treće mjesto.

Mjesto u BiH nakon nevremena kao da je usred zime

Iako su bili finalisti, nijedan od trojice fantastičnih fudbalera nije se pojavio na svečanoj dodjeli naziva "The Best FIFA Football Awards" koja se održala u Londonu.

Podsjetimo, Messiju je krajem oktobra prošle godine dodijeljena i osma Zlatna lopta, priznanje France Footballa za najboljeg fudbalera u sezoni 2022./2023. Tada su također iza njega ostali Haaland i Mbappe. U tom izboru učestvovao je po jedan novinar iz svake od 100 najbolje rangiranih zemalja po FIFA-inoj listi.

Messiju je ovo osma nagrada za najboljeg igrača svijeta prema FIFA-i. Osvajao ju je 2009., 2010., 2011., 2012., 2015., 2019., 2022. i 2023. godine.

Uz reprezentativne kapitene, u izboru su učestvovali selektori, novinari i navijači.

Glasao je i bh. reprezentativni kapiten Edin Džeko, koji je pet bodova dao Lionelu Messiju, tri Erlingu Haalandu, a jedan Kylianu Mbappeu.

Time se ispostavilo da je Dijamant odigrao ključnu ulogu u Messijevoj pobjedi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak