Lionel Messi osmi put najbolji igrač svijeta prema izboru FIFA-e

0
Radiosarajevo.ba
Lionel Messi osmi put najbolji igrač svijeta prema izboru FIFA-e
Foto: FIFA / Lionel Messi

Argentinac Lionel Messi i Španjolka Aitana Bonmati proglašeni su najboljim fudbalerima godine u izboru Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) na svečanosti u Londonu.

U Londonu je u ponedjeljak održano osmo izdanje nagrade "The Best FIFA Football Awards" koja je svoju premijeru imala 2016. godine.

Bilo je ukupno devet kategorija. Za najbolje u fudbalskom svijetu glasali su selektori i kapiteni reprezentacija, novinari, te navijači registrirani na fifa.com.

Meteorolozi objavili razočaranje pred 1. maj. Evo gdje će se kvariti vrijeme u BiH ove sedmice

Meteorolozi objavili razočaranje pred 1. maj. Evo gdje će se kvariti vrijeme u BiH ove sedmice

Nagradu za najboljeg fudbalera dobio je Argentinac Lionel Messi drugu godinu uzastopno, te treći put ukupno u ovom formatu. Zanimljivo, Messi i norveški napadač Erling Haaland su sakupili po 48 bodova, no Argentinac je proglašen pobjednikom jer je imao više "prvih mjesta". Treći je bio francuski napadač Kylian Mbappe.

Messiju je ovo ukupno osma nagrada za igrača godine pod okriljem FIFA-e, nakon što je bio dobitnik 2009., 2010., 2011., 2012. i 2015.

U ženskoj konkurenciji nagradu je dobila vezna igračica Barcelone i španske reprezentacije Aitana Bonmati. Španjolka je slavila ispred Kolumbijke Linde Caicedo i Španjolske Jennifer Hermoso.

Nagradu za najboljeg trenera dobio je menadžer Manchester Cityja Španac Pep Guardiola koji je slavio ispred dvojice talijanskih stručnjaka Luciana Spalletija i Simonea Inzaghija. Prva je to Guardiolina nagrada za najboljeg stručnjaka u dosadašnjih osam izbora, a zaslužio ju je predvodivši "Građane" do trostruke krune - engleskog naslova, pobjednika FA kupa, te Lige prvaka.

Za najbolju trenericu u ženskom fudbalu izabrana je selektorka engleske reprezentacije Nizozemka Sarina Wiegman kojoj je to već četvrta nagrada nakon što je bila najbolja i lani, te 2020. i 2017.

Nagrade za najbolje golmane dobili su golman Manchester Cityja Brazilac Ederson, te "jedinica" engleske reprezentacije i Manchester Uniteda Mary Earps kojoj je to druga nagrada u nizu.

Posebnu nagradu FIFA-e dobila je legendarna brazilska fudbalerka Marta zbog svojih zasluga u ženskom nogometu, a od iduće godine nagrada za najljepši gol u ženskom fudbalu nosit će njezino ime.

FIFA-inu nagradu za fair play dobila je brazilska reprezentacija zbog svoje borbe protiv rasizma. "Selecao" je u junu prošle godine odigrao prijateljsku utakmicu s Gvinejom (4:1), a brazilski igrači su u prvom poluvremenu nosili crne dresove kako bi izrazili protest protiv rasizma koji je veliki problem u fudnalu.

Nagrada Puškaš za najljepši gol dobio je brazilski veznjak Guilherme Madruga koji je u dresu Botafoga protiv Novorizontina postigao pogodak "škaricama" sa 20 metara.

FIFA-inu nagrada za navijače dobio je navijač Colona de Santa Fea Hugo Daniel "Toto" Iniguez koji je na utakmici argentinskog prvenstva snimljen kako na utakmici hrani bočicom svog dvomjesečnog sina.

Izabran je i tim godine FIFA FIFPRO. Momčad je sastavljena u formaciji 3-3-4, a čak šestorica dolaze iz redova Manchester Cityja. U timu su Thibaut Courtois - John Stones, Kyle Walker, Ruben Dias - Bernardo Silva, Jude Bellingham, Kevin De Bruyne - Erling Haaland, Kylian Mbappe, Lionel Messi i Vinicius Jr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije