Na današnji dan: FK Sarajevo je nesretno poražen od vicešampiona Europe

Jasmin Mržljak
Kada su na žrijebu prvog kola Kupa UEFA za sezonu 1980-1981. kuglice spojile Hamburger SV i FK Sarajevo, navijači kluba s Koševa proklinjali su lošu sreću.

Bordo klub je izborio nastup na europskoj sceni nakon punih 12 godina, koliko je prošlo od čuvenih utakmica s Manchester Unitedom, a Sarajevo se ponovo susrelo sa skoro nepremostivom preprekom.

HSV je u ljeto 1980. godine bio vjerovatno najbolji europski klub, koji je samo spletom nesretnih okolnosti 28. maja izgubio finale Kupa šampiona od Nottingham Foresta (0:1). Prethodno je, u polufinalu, klub s Volksparka deklasirao slavni Real Madrid 5:1.

To što je HSV sve karte bacio na osvajanje titule europskog prvaka klub je platio gubitkom titule u  Bundesligi. U posljednjim utakmicama sezone HSV je ostao "kratak" dva boda za Bayernom, pa se morao zadovoljiti vicešampionskom titulom i nastupom u Kupu UEFA.

Uz sve ove podatke, navijači Sarajeva imali su malo razloga za optimizam uoči dvomeča s njemačkim gigantom koga je s klupe predvodio legendarni Branko Zebec. Iako je HSV u ljetnoj pauzi ostao bez možda ponajboljeg fudbalera Kevina Keegana, u utakmice sa Sarajevom ušao je kao veliki favorit.

Prva utakmica, odigrana 17. septembra u Hamburgu, i danas se prepričava među navijačima Sarajeva. Na teren Volkspark stadiona, pred oko 30-ak hiljada gledalaca istrčale su ekipe predvođene sudijom Clive Thomasom iz Velsa koji je, pokazat će se, bio centralna figura utakmice.

Već u 8. minutu radost za navijače Sarajeva. Safet Sušić je na centru prekinuo napad HSV-a, istrčao kontru i savladao golmana Ulie Steina za 0:1. Sarajevo je sigurno držalo prednost, čak je bilo u šansi da povisi prednost: U kaznenom prostoru njemačkog tima oboren je Predrag Pašić, ali je pištaljka Thomasa ostala nijema.

Zato je velški sudija u 33. minuti pokazao na bijelu tačku nakon prekršaja u šesnaestercu Sarajeva, a siguran izvođač penala bio je Manfred Kaltz. U 39. minuti Thomas pokazuje drugi žuti karton Feridu Radeljašu, što domaćin koristi u finišu prvog poluvremena. Horst Hrubesch postiže dva gola u dva minuta i na odmor se odlazi s rezultatom 3:1 za HSV.

U drugom poluvremenu Sarajevo se odlično branilo s igračem manje, a u napadu opasno ugrožavalo vicešampiona Njemačke i Europe. Nakon jednog napada Sarajeva, na 20-ak metara od gola HSV-a dosuđen je indirekt koji je Sušić velemajstorski pretvorio u gol i smanjio na 3:2.

Bio je to sjajan rezultat za revanš na Koševu 14 dana kasnije, no valjalo je do kraja izdržati napade domaćina i sudiju Thomasa koji je nastavio svoj show. U 80. minutu pokazuje put u svlačionicu Faruku Hadžibegiću, a devet minuta kasnije i Nihadu Milaku.

S osam igrača Sarajevo se nije uspjelo odbraniti: U posljednjim sekundama rezervista William Hartwig je glavom savladao Slobodana Janjuša za konačnih 4:2 za HSV.

Naši mediji izvještavali su o velikoj sudijskoj krađi, ugledni Kicker pisao o "skandaloznoj utakmici", ali uzalud. HSV je ostvario dva gola prednosti i odbranio ih 14 dana kasnije na prepunom Koševu. Jednako uzbudljivi revanš 1. oktobra okončan je rezultatom 3:3, iako je Sarajevo tri puta vodilo. Bordo klubu je malo nedostajalo do senzacije...

HSV – Sarajevo 4:2 (3:1)

Hamburg, 17. septembar 1980. godine. Stadion Volkspark, gledalaca 30.000. Sudija: Clive Thomas (Vels). Žuti kartoni: Magath, Jakobs, Hartwig (HSV), Ferhatović, Sušić, Kapetanović (Sarajevo). Crveni kartoni: Radeljaš, Hadžibegić, Milak (Sarajevo).

Strijelci: 0:1 Sušić (8), 1:1 Kaltz (33), 2:1 Hrubesch (43), 3:1 Hrubesh (45), 3:2 Sušić (73), 4:2 Hartwig (89).

HSV: Stein, Kaltz, Groh, Buljan, Hieronymus, Jakobs, Reimann, Memering, Hrubesh (Hartwig), Magath, Groh (Milewski). Trener: Branko Zebec.

Sarajevo: Janjuš, Radeljaš, Lukić, Vidaković, Rajković, Ferhatović, Sušić, Hadžibegić, S. Merdanović (Milak), Kapetanović (N. Merdanović), Pašić. Trener: Fuad Muzurović.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak