Ažurirana Preliminarna lista nematerijalne baštine u Bosni i Hercegovini

0
Radiosarajevo.ba
Ažurirana Preliminarna lista nematerijalne baštine u Bosni i Hercegovini

Sjednica Državnog povjerenstva za saradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO-om, kojom je predsjedavala ministrica civilnih poslova BiH i predsjednica Povjerenstva Dubravka Bošnjak, održana je u petak, 14. septembra u Sarajevu.

Članovi Povjerenstva su usvojili ažuriranu Preliminarnu listu nematerijalne kulturne baštine u BiH. Na ovu listu uvršteno je 11 novih elemenata. To su: Četenija iz Tarevca, Unska lađa, Podgrmečki vez, Banjalučko kolo, Kalenderovački masni sir, Saborovanje, Koledarice, Korparstvo/pletarstvo u Posavini, Graditeljstvo violina iz Doboja, Legende o stećcima, te Pjevanje uz pratnju tambure/šargije i violine.

"Trenutačno se na ovoj listi nalazi 49 elementa nematerijalne kulturne baštine. Upis elementa na Preliminarnu listu nematerijalne baštine u BiH, preduvjet je za pripremu nominacije za UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine", navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Sarajevo je danas bilo najhladniji grad u BiH: Meteorolozi najavili - evo kad opet stiže snijeg

U proceduri pred UNESCO tijelima nalazi se nominacija Sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine i razmatranje se očekuje krajem ove godine. Također, ove godine Povjerenstvo je u proceduru prema UNESCO-u uputilo nominaciju elementa "Nevesinjska olimpijada- tradicionalne sportske igre".

Na UNESCO Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine iz BiH sada se nalaze sljedeći elementi: Zmijanjski vez, Konjičko drvorezbarstvo, Branje trave Ive na Ozrenu, Dani kosidbe na Kupresu i Tradicija uzgoja konja lipicanera.

Siniša Šešum o velikom danu u Sarajevu: Danas postavljamo kamen temeljac za Ars Aevi!

Povjerenstvo je razmatralo Inicijativu koju je pokrenuo Sektor za prirodne nauke UNESCO-a, a koja ima za cilj da doprinese transformaciji znanstvenih istraživanja u Africi omogućavanjem daljinskog pristupa sofisticiranoj znanstvenoj opremi. U cilju proširivanja ove inicijative, planirano je uspostavljanje globalne mreže podrške koja omogućava daljinski pristup laboratorijskoj opremi istraživačima iz afričkih zemalja. Povjerenstvo ja podržalo prijedlog da se UNESCO obavijesti da je NI Verlab zainteresiran da bude dio ove mreže.

Usvojena je Informacija o upisu špilje Vjetrenica na Listu svjetske baštine, na nedavno održanom zasjedanju UNESCO Komiteta za svjetsku baštinu u Indiji. Još jednom je upućena zahvalnost svima koji su dali doprinos da se Vjetrenica upiše na Listu svjetske baštine. Konstatirano je da se Bosna i Hercegovina obavezuje na daljnje aktivnosti u zaštiti i očuvanju Vjetrenice te njezinom promoviranju kao nezaobilaznog odredišta za ljubitelje prirode i kulture.

Članovi Povjerenstva razmatrali su dokument Zajednička deklaracija o namjerama suradnje na zaštiti i upravljanju serijskim dobrom svjetske baštine "Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe". Strogi prirodni rezervat "Prašuma Janj" upisan je na Listu svjetske baštine UNESCO-a 2021. godine u okviru proširenja serijskog dobra "Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe". Povjerenstvo je dalo pozitivno mišljenje u pogledu potpisivanja Zajedničke deklaracije od strane nadležnih ministarstava.

Članovi Povjerenstva su usvojili Izvješće o provedbi Konvencije protiv diskriminacije u obrazovanju, Informaciju o ASPnet mreži škola i aktivnostima u Bosni i Hercegovini, kao i Okvirni plan rada Državnog povjerenstva za saradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO-om za 2024. - 2025. godinu, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak