UNESCO izdao zabrinjavajuće upozorenje o umjetnoj inteligenciji: Prisutno falsificiranje historije

2
Radiosarajevo.ba
UNESCO izdao zabrinjavajuće upozorenje o umjetnoj inteligenciji: Prisutno falsificiranje historije
Foto: Pixabay / Ilustracija / Umjetna inteligencija

UNESCO, organizacija Ujedinjenih naroda za kulturu, upozorila je na negiranje Holokausta i falisificiranje historije od strane umjetne inteligencije (AI).

U izvještaju zajednički objavljenom sa Svjetskim židovskim kongresom, UNESCO kaže da bi historijsko tumačenje Holokausta moglo biti izobličeno, kao i to da bi to dovelo do porasta antisemitizma ako se etički principi na kojima će počivati korištenje umjetne inteligencije ne sprovedu na međunarodnoj razini.

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPTija, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost.

Novi detalji transfera Ermedina Demirovića: Zmaj potpisuje do 2028. godine

Novi detalji transfera Ermedina Demirovića: Zmaj potpisuje do 2028. godine

To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvještaju.

Zbog manjka nadgledanja i moderacije AI programera, alati generativnog AI-ja mogli bi se trenirati na temelju podataka s internetskih stranica koje negiraju Holokaust.

Dodatno, AI omogućava da maliciozni akteri falsifikuju sadržaj poput svjedočanstava svjedoka i povijesnih dokumenata o Holokaustu. Lažne fotografije i audiosadržaj koji stvori generativni AI posebno su uvjerljivi mladim ljudima koji se s takvim sadržajem mogu susresti na platformama društvenih medija.

Meta htjela pokrenuti svoj AI u Europi. Došlo do problema

Meta htjela pokrenuti svoj AI u Europi. Došlo do problema

Generativni AI modeli također imaju sklonost izmišljanju događaja i historijskih fenomena ako nemaju dostatan pristup podacima.

Ako dopustimo da se razvodne stravične činjenice o Holokaustu, da se izobliče ili falsificiraju putem neodgovornog korištenja AI-ja, riskiramo eksplozivno širenje antisemitizma i postupno smanjenje našeg razumijevanja uzroka i posljedica tih zvjerstava, rekla je glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay.

Primjena UNESCO-ovih preporuka po pitanju etičnosti umjetne inteligencije hitno je potrebna kako bi "mlađe generacije odrasle s činjenicama, a ne lažima", rekla je, piše Zimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije