Meta htjela pokrenuti svoj AI u Europi. Došlo do problema

0
Hina
Meta htjela pokrenuti svoj AI u Europi. Došlo do problema
Foto: Ilustracija / Facebook

Američki digitalni div Meta odgađa pokretanja svog novog softvera umjetne inteligencije (AI) u Europi zbog zabrinutosti agencija za zaštitu podataka, piše u subotu njemačka agencija dpa.

Irsko tijelo za zaštitu podataka zaduženo za Metu u Europskoj uniji zatražilo je od kompanije da zasad ne obučava svoje modele umjetne inteligencije na temelju javno dostupnih objava na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Bez treniranja lokalnim sadržajem, Meta ne može korisnicima u Europi ponuditi najbolje iskustvo, rekla je kompanija u objavi na blogu u petak, 15. juni.

Opasna bolest proširila se u bolnici u Zagrebu: Pet pacijenata dobilo simptome, dvoje preminulo

Opasna bolest proširila se u bolnici u Zagrebu: Pet pacijenata dobilo simptome, dvoje preminulo

Istovremeno, Meta je rekla da je uvjerena u to da je njen pristup u skladu s europskim zakonima i regulativama.

Meta nije jedina koja obučava umjetnu inteligenciju, "a mi smo transparentniji od mnogih drugih u našoj industriji", objavila je firma.

Do odluke o odgodi je došlo nakon kritika da je Meta samo pružila mogućnost ljudima da se usprotive korištenju njihovih podataka, ali od njih nije zatražila eksplicitan pristanak.

Instagram uvodi opciju koja će mnoge zaštiti: Od sada će ovo biti drugačije

Instagram uvodi opciju koja će mnoge zaštiti: Od sada će ovo biti drugačije

Aktivisti za zaštitu podataka iz organizacije NOYB su potom prošle sedmice podnijeli žalbe u 11 zemalja te su kritizirali Metu zbog "skrivenog i zavaravajućeg" postupka.

Meta je prvotno tvrdila da postoji "legitiman interes" za treniranje modela umjetne inteligencije te da bi se u tu svrhu trebao koristiti samo javno dostupan sadržaj odraslih korisnika.

Irsko tijelo za zaštitu podataka je u petak, 14. juna pozdravilo odluku Mete da odgodi svoje planove u Europi.

Firma se softverom umjetne inteligencije Meta AI takmiči protiv drugih programa poput chatbota ChatGPT-ja.

Meta AI je dizajniran da generira tekst i slike te odgovara na pitanja korisnika. Meta je proteklih mjeseci opetovano naglašavala da će umjetna inteligencija bitno izmijeniti društvene platforme.

Istovremeno, Meta je rekla da namjerava nastaviti dovoditi funkcionalnosti umjetne inteligencije u Europu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije