Europska unija provodi istragu protiv Facebooka i Instagrama: Fokus istrage je efekat na djecu

0
Radiosarajevo.ba
Europska unija provodi istragu protiv Facebooka i Instagrama: Fokus istrage je efekat na djecu
Foto: Ilustracija / Facebook

Europska unija sprovodi istragu protiv Meta, matične kompanije Facebooka i Instagrama, zbog potencijalno adiktivnih efekata njihovih platformi na djecu.

Izvršno tijelo bloka, Europska komisija, otvorilo je "formalni postupak" protiv tehnološkog giganta u četrtak kako bi se istražilo da li je prekršio odredbe Zakona o digitalnim uslugama (DSA) zaštite maloljetnika.

Komisija je u saopštenju za javnost istakla da dizajn Facebooka i Instagrama "može iskoristiti slabosti i neiskustvo maloljetnika i izazvati adiktivno ponašanje".

Husein ef. Kavazović: 'Čuvajmo dostojanstvo i svetost Bajrama'

Husein ef. Kavazović: 'Čuvajmo dostojanstvo i svetost Bajrama'

Također se istražuju alatke za provjeru starosti koje koristi Meta, a koje "možda nisu razumne, proporcionalne i efikasne", kao i njihovi napori da "se osigura visok nivo privatnosti, sigurnosti i zaštite za maloljetnike".

"Nismo uvjereni da je Meta učinila dovoljno da se pridržava obaveza iz DSA za ublažavanje rizika od negativnih efekata na fizičko i mentalno zdravlje mladih Europljana na svojim platformama Facebook i Instagram", izjavio je europski komesar Thierry Breton u saopštenju.

"Sada ćemo temeljito istražiti potencijalne adiktivne efekte u platformi, efikasnost njihovih alata za provjeru starosti i nivo privatnosti koji se osigurava maloljetnicima u funkcionisanju sistema preporuka", dodao je. "Ne štedimo napore da zaštimo našu djecu".

Meta je već bila pod istragom Europske komisije zbog potencijalnih povreda DSA vezanih za obmanjujuće oglašavanje i politički sadržaj, objavio je Hill.

Tehnološki gigant je u izjavi istakao da je "deceniju proveo razvijajući više od 50 alata, funkcija i resursa" za zaštitu mladih.

"Ovo je izazov sa kojim se suočava cijela industrija, zbog čega i dalje promoviše rješenja za cijelu industriju za provjeru starosti koja se primjenjuju na sve aplikacije kojima tinejdžeri pristupaju", rekao je portparol Mete. "Radujemo se što ćemo podijeliti detalje o našem radu sa Evropskom komisijom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije