Nakon četiri godine imenovana Komisija za saradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO-m

0
Radiosarajevo.ba
Nakon četiri godine imenovana Komisija za saradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO-m
FOTO: Radiosarajevo.ba / UNESCO

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na inicijativu Ministarstva civilnih poslova, uspostavilo je rad Državne komisije za saradnju s Organizacijom Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Nakon četiri godine pauze, članovi Komisije, njih devetnaest, imenovani su na prijedlog državnih i entitetskih ministarstava, a ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak je imenovana predsjednicom.

Državna komisija za UNESCO je savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH s ciljem razmatranja pitanja međunarodne saradnje u oblastima obrazovanja, nauke, kulture i informiranja. Njezine odgovornosti uključuju praćenje programa i projekata UNESCO-a te poticanje saradnje Bosne i Hercegovine s ovom važnom međunarodnom organizacijom.

Posebna pažnja bit će posvećena očuvanju i promociji kulturne baštine, a Komisija će raditi na pripremi nominacija za UNESCO-ovu Listu svjetske baštine, Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva te Međunarodni registar Pamćenje svijeta.

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Ministarstvo civilnih poslova će koordinirati aktivnosti, a imenovanje Državne komisije naglašava opredjeljenost prema ostvarivanju ciljeva i misije UNESCO-a te daljnjem razvoju uspješne saradnje. Ministrica Bošnjak istakla je snažnu predanost ostvarivanju UNESCO-ovih ciljeva te daljnjem napretku dosadašnje saradnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije