Sjajne vijesti: 1.000 KM podrške za svako novorođeno dijete u FBiH!

6
Radiosarajevo.ba
Sjajne vijesti: 1.000 KM podrške za svako novorođeno dijete u FBiH!
Foto: Pexels / Ilustracija

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je planiralo, a Vlada FBiH utvrdila 16 miliona KM u budžetu Ministarstva za provođenje natalitetnih mjera u 2024. godini.

Kako je saopćio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić riječ je o jednokratnoj podršci majkama porodiljama koja podrazumijeva 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH.

Ovo će biti i prvi put da se planira podrška majkama porodiljama s nivoa Federacije BiH.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Osim toga, putem redovnog tekućeg transfera nižim nivoima vlasti, odnosno kantonima, iz budžeta Vlade FBiH, predviđen je uslov svim kantonima da dio tog transfera usmjere na provođenje i podršku natalitetnih politika, odnosno politika usmjerenih na jačanje porodica. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u budžetu za 2024. godinu planiralo je i sredstva za izradu studija opravdanosti Porodičnog fonda i Zavoda socijalne zaštite, te izradu Socijalne karte FBiH, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Tim povodom ministar Delić kazao je da je 2024. godina, godina budžeta u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike istakavši da je budžet Ministarstva uvećan na stavkama koje se odnose na mjere i programe usmjerene na poboljšanje i unaprjeđenje sistema socijalne zaštite u Federaciji BiH, te da je Ministarstvo održalo obećanje vezano za jačanje kapaciteta centara za socijalni rad kojima je budžetom Ministarstva predviđena podrška u ukupnom iznosu od 3 miliona KM.

Adnan Delić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Adnan Delić

"Planirali smo 1 milion KM centrima za socijalni rad kao podršku kod primjene federalnih propisa, odnosno pokrivanje troškova kod uvođenja u pravo neratnih invalida, sticanje statusa roditelja njegovatelja, odobravanja prava na federalni dječiji dodatak i drugih propisa koji dolaze iz našeg resora. Obzirom da su objekti centara za socijalni rad uglavnom u lošem stanju, prvi put u budžetu planirana su i 2 miliona KM za kapitalne projekte centara za koje se nadamo da će nam ih centri delegirati tokom ove godine", pojasnio je ministar Delić.

U budžetu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike planirano je dodatno povećanje izdvajanja sredstava za zbrinjavanje žrtava porodičnog nasilja, tako da je u odnosu na prošlogodišnjih 500.000 KM za ovu godinu planiran 1,5 miliona KM. Za naknade neratnim invalidima planirano je 245 miliona KM, za dječije dodatke 130 miliona KM, 27 miliona za civilne žrtve rata, te za naknade roditeljima njegovateljima 29 miliona KM.

Nacrt budžeta Vlade Federacije BiH utvrđen je danas na sjednici Vlade, a slijedi njegovo usvajanje na oba doma Parlamenta FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije