Važna informacija iz Opće bolnice za trudnice i porodilje

1
Radiosarajevo.ba
Važna informacija iz Opće bolnice za trudnice i porodilje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Opća bolnica "Prim.dr Abdulah Nakaš"

Udruženje BABY STEPS objavilo je na svom Facebook nalogu odgovor koji im je stigao iz Opće Bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", a vezano za pratnju i posjetu porodilji tokom i nakon boravka u bolnici.

U rješenju o pristupu informacijama se navodi da "u pratnji tokom poroda može biti samo partner i to u drugom porođajnom dobu", te da se "posjete pacijenticama omogućavaju i u bolesničkoj sobi uz poštivanje procedura, a sve prema procijenjenoj situaciji i stanju pacijentice, te uz dozvolu, odnosno saglasnost odgovornog osoblja".

U pratećem dopisu dostavljenom uz rješenje se navodi da podržavaju Inicijativu za omogućavanje pratnje tokom cijelog poroda, uključujući prirodni i carski rez (pratnja/osoba za koju porodilja odluči da bude prisutna).

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Odgovor iz Opće Bolnice "Prim. dr. Abulah Nakaš" možete pročitati u nastavku: 

"Odjel Javne ustanove Opća bolnica "Prim. dr Abdulah Nakaš" je od 2001. godine u porodici 'Baby - Friendly Hospital' (bolnice prijatelji beba) i već dvije decenije prakticira prisustvovanje partnera drugom porođajnom dobu uz ispunjene određene medicinske protokole.

Prisustvovanje partnera drugom porodajnom dobu se ne osporava niti jednoj pacijentici ukoliko ona to želi, međutim, mnoge naše pacijentice ne žele prisustvo partnera na porodu. Na Odjeljenju se poštuju medicinski protokoli i higijensko - epidemiološke smjerice. Na ulazu u porodilište je prostorija sa prozorom, te pratnja pacijentice može vidjeti novorođenče i od osoblja dobiti sve informacije. Posjete pacijenticama se omogućavaju i u bolesničkoj sobi uz poštivanje procedura, a sve prema procijenjenoj situaciji i stanju pacijentice, te uz dozvolu, odnosno saglasnost odgovornog osoblja.

Još jedna lijepa vijest iz Opće bolnice

Još jedna lijepa vijest iz Opće bolnice

Do sada prisustvo pratnje pacijentice tokom cijelog porođaja nije bila praksa u porodilištu obzirom da Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo trenutno nema prostorne uslove koji bi to omogućili, odnosno u isto vrijeme je potrebno ispoštovati privatnost i dostojanstvo drugih pacijentica, tako da u pratnji tokom poroda može biti samo partner i to u drugom porodajnom u dobu", navode iz Bolnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije