Održana sjednica Vijeća ministara: BiH usmjerena ka jačanju saradnje s EU

0
Radiosarajevo.ba
Održana sjednica Vijeća ministara: BiH usmjerena ka jačanju saradnje s EU
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Sjednica Vijeća ministara

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo je i dostavit će Predsjedništvu BiH Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Europske unije i Bosne i Hercegovine u programu Unije za suradnju u oblasti oporezivanja "Fiscalis" za razdoblje 2023. - 2027. godina.

"Program je usmjeren na poboljšanje funkcioniranja poreznih sustava unutarnjeg tržišta pružanjem potpore državama sudionicama, njihovim poreznim upravama i službenicima u borbi protiv poreznih prijevara i utaja, što će rezultirati boljim prikupljanjem poreza. Bosna i Hercegovina nastavlja sudjelovati u novom programu 'Fiscalis', kojem je pristupila 2015. godine u prvom ciklusu koji je trajao do 2020. godine, s ciljem daljnjeg usuglašavanja sa standardima EU-a u procesima jačanja unutarnjeg tržišta", navodi se u saopćenju iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici je zadužilo sve institucije Bosne i Hercegovine da intenziviraju prevođenje propisa na engleski jezik u procesu usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije (EU) i prijevode redovito dostavljaju Direkciji za europske integracije na kontrolu njihove kvalitete.

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

"Vijeće ministara BiH u očekivanju datuma za otvaranje pregovora s EU-om donijelo je ovaj zaključak s ciljem adekvatne pripreme za sljedeću fazu u procesu pristupanja, koja uključuje analitički pregled usklađenosti bh. zakonodavstva s acquisom EU-a (screening). Screening slijedi nakon formalnog otvaranja pregovora o pristupanju i osim pregleda zakonodavstva podrazumijeva i ocjenjivanje njegove usklađenosti s acquisom", navodi se u saopćenju.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma о financiranju ponovnog uspostavljanja zajedničke stalne izložbe u Bloku 17. Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau i tekst Sporazuma.

Sjednica Vijeća ministara
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Sjednica Vijeća ministara

Za bh. potpisnika ovog sporazuma predložena je veleposlanica BiH u Republici Francuskoj Bojana Kondić Panić.

Uz predstavnike Bosne i Hercegovine ovaj sporazum će potpisati predstavnici Republike Hrvatska, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije, Republika Srbije i Republike Slovenije.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je i Odluku o produženju roka provedbe strateškog cilja 1.2. Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina do kraja 2025. godine.

Na taj će se način za dvije godine produljiti provedba strateškog cilja I Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koji glasi "procesuirati najsloženije i najprioritetnije predmete ratnih zločina pred Sudom Bosne i Hercegovine i Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine, a ostale predmete pred pravosudnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH".

Sjednica Vijeća ministara
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Sjednica Vijeća ministara

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o imenovanju članova Državnog povjerenstva za suradnju Bosne i Hercegovine s Organizacijom Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) i visini novčane naknade zbog isteka mandata prethodnom sazivu.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva financija i trezora o provedbi Aneksa D Sporazuma o pitanjima sukcesije, koji se odnosi na arhivsku građu bivše SFRJ.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva civilnih poslova o provedenom postupku za izbor i imenovanje jednog zamjenika ravnatelja Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije