Siniša Šešum o velikom danu u Sarajevu: Danas postavljamo kamen temeljac za Ars Aevi!

4
D.S.
Siniša Šešum o velikom danu u Sarajevu: Danas postavljamo kamen temeljac za Ars Aevi!
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Prezentacija projekta Muzeja Ars Aevi

Primopredaja građevinske dozvole za izgradnju objekta muzeja Ars Aevi održat će se danas, 19. augusta na lokalitetu bašte budućeg Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

Tim povodom portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je predstavnika UNESCO-a u BiH Sinišu Šešuma.

"Kamen temeljac i ceremonija predaje građevinske dozvole za izgradnju Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo održat će se danas u 16 sati. Naredni koraci se odnose na završetak procesa nabavke, odabir izvođača radova.

Marco Di Ruzza o Muzeju Ars Aevi: Italija je uvijek vjerovala u ovaj projekat. San postaje stvarnost

Marco Di Ruzza o Muzeju Ars Aevi: Italija je uvijek vjerovala u ovaj projekat. San postaje stvarnost

Važno je naglasiti da sam projekat ne uključuje isključivo izgradnju novoga muzeja, preme idejnom projektu slavnog italijanskog arhitekte Renza Piana, nego i restauraciju kolekcije, izgradnju kapaciteta stručnog osoblja koje će upravljati novim Muzejom, kao i riješavanje pravnoga statusa nove institucije", veli Šešum.

Cjelokupan projekat bi trebao koštati između 10 i 11 miliona eura, i veliki dio sredstava je već osiguran.

Jeste li vidjeli "Cease"?: Bh. umjetnica Šejla Kamerić iz Venecije šalje poruku mira

Jeste li vidjeli "Cease"?: Bh. umjetnica Šejla Kamerić iz Venecije šalje poruku mira

"Direktnu finansijsku podršku implementaciji projekta daju Delegacija Evropske Unije i Vlada Italije putem Italijanske agencije za razvoj i saradnju. Vlada Kanton Sarajevo, predvođena premijerom Nihadom Ukom, daje izuzetno veliki doprinos, ne samo kroz promociju Ars Aevi projekta kao jednog od najvažnijih strateških projekata Kantona Sarajevo, nego i kroz finansijsku podršku od 6,0 miliona KM za izgradnju muzeja kao i pokrivanju troškova vezano za odobrenja za građenje novoga Muzeja.

Grad Sarajevo uzima direktno učešće u projektu kroz Gradske muzeje, jer je Muzej ars Aevi dio ove institucije, a Grad takodje obezbjeđuje neophdodne uslove za očuvanje kolekcije u prostorima Vijećnice.

UNESCO u skladu sa svojim jedinstvenim mandatom u polju kulture koordinira implemnetaciju svih predviđenih aktivnosti. Opština Novo Sarajevo je dala doprinos i pomoć u rješavanju pitanja vezanih za dozvolu za građenje. Uskoro očekujemo i angažman Republike Francuske, ali i drugih institucija i partnera koji su već izrazili interes za uključenje u ovaj važni projekat", objašnjava naš sagovornik.

Pitamo predstavnika UNESCO-a u Bosni i Hercegovini kad je planiran završetak gradnje Muzeja.

Prezentacija projekta Muzeja Ars Aevi
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Prezentacija projekta Muzeja Ars Aevi

"Predviđeno vrijeme izgradnje je dvije godine i nadamo se, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, da će sve biti završeno do jeseni 2026. godine", naglašava Šešum.

Na kraju razgovora ukazao je na važnost projekta za Sarajevo i podsjetio na vrijednost Kolekcije Ars Aevi.

"Ars Aevi projekat i cjelokupna incijativa je rođena kao izraz međunarodne solidarnosti najznačajnjih svjetskih savremenih umjetnika, koji su pomogli u stvaranju jedinstvene kolekcije, koja je zasigurno jedna od najznačajnijih kolekcija savremene umjetnosti u regionu, Evropi i možda i na globalnom nivou.

Pored toga, uz samu kolekciju značaj projekta je u činjenici da je idejne projekte sa muzej Ars Aevi izradio svjetski poznati arhitekta Renzo Piano. Sarajevo je zasigurno jedini glavni grad u regionu koji će imati privilegiju i imati djelo jednog ovakvoga umjetnika.

Art Depo u Vijećnici
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Art Depo u Vijećnici

Kolekcija ovako važnih umjetnika koja će biti smještena u objektu koji je projektovao Renzo Piano je dovoljno opravdanje zašto Sarajevo treba dobiti Muzej savremene umjetnosti. Sarajevo je i u prijeratnom periodu bio jedan od važnijih centara savremene umjetnosti u Evropi i novi Muzej će zasigurno dodatno doprinijeti povratku toga statusa", zaključuje Siniša Šešum u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Vizionarski san

Ideju o osnivanju Kolekcije Ars Aevi pokrenuo je Enver Enjo Hadžiomerspahić na početku opsade Sarajeva. U noći, 27. aprila 1992. godine, bombardovan je i zapaljen Olimpijski muzej, a Hažiomerspahić je zapisao generalni koncept projekta Ars Aevi: 'Sarajevo poziva najpoznatije umjetnike svijeta da svojim reprezentativnim djelima formiraju kolekciju njihovog Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu'.

U toku pokretanja inicijative, 1992. godine, za poziv umjetnicima svijeta da formiraju Kolekciju budućeg Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu, projekat je nosio naziv SARAJEVO 2000. Bila je to utopijska ideja da će se do novog milenijuma formirati Kolekcija koja će biti smještena u zgradu Vojne komande i Kasarne na Bistriku, a ratovi i vojske bit će dio prošlosti.

Tada je usvojen dokument kojim je Ars Aevi proglašen jednim od najznačajnijih razvojnih projekata. Projekat je imao ogromnu podršku – svih struktura grada Sarajeva, Republičkog fonda za kulturu, Foruma intelektualaca, tadašnjeg Ministarstva za kulturu države.

Art Depo u Vijećnici
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Art Depo u Vijećnici

Optimizam vizionarskog plana podijeljen je u Milanu s Enricom R. Comijem, kreatorom prvog nukleusa Kolekcije.

Na naslovnoj stranici kataloga izložbe Kolekcije Prato, 1996. godine, umjetnički direktor Bruno Cora je postavio dvije latinske riječi ARS AEVI (umjetnost epohe), koje formiraju anagram od riječi Sarajevo (slovo O je uzeo iz godine 2000).

Umjetnička djela donirali su neki od najuglednijih domaćih i međunarodnih savremenih umjetnika - Michelangelo Pistoletto, Joseph Kosuth, Joseph Beuys, Bizhan Bassiri, Maja Bajević, Jusuf Hadžifejzović, Jannis Kounellis, Marina Abramović, Braco Dimitrijević

Sarajevo i slavni arhitekta Renzo Piano

Nakon ostvarenih osnivačkih izložbi Kolekcije Ars Aevi u Milanu, Pratu, Ljubljani, Veneciji i Beču postavilo se pitanje gdje će biti postavljena djela kada dođu u Sarajevo.

Art Depo u Vijećnici
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Art Depo u Vijećnici

Slavni italijanski arhitekta Renzo Piano prihvatio je poziv Envera Hadžiomerspahića, da projektuje i da donira arhitektonske projekte Muzeja Ars Aevi.

Renzo Piano je 2001. godine, predstavio arhitektonske projekte, a 2002. godine darovao je Sarajevu pješački most Ars Aevi. U blizini mosta nalazi se i lokacija za izgradnju Muzeja, tačnije, između Zemaljskog i Historijskog muzeja.

Kolekcija Ars Aevi u Sarajevo je stigla 1999. godine, a od 2002. godine čeka se na izgradnju Muzeja. Umjetnička djela, u formi Art Depoa, postavljena su u prostorijama trećeg i četvrtog nivoa sarajevske Vijećnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije