Ambasada Italije o projektu Muzeja Ars Aevi: 'Moderan i inkluzivan kulturni prostor otvoren za sve'

1
Radiosarajevo.ba
Ambasada Italije o projektu Muzeja Ars Aevi: 'Moderan i inkluzivan kulturni prostor otvoren za sve'
Foto: Ambasada Italije / Sa svečanosti u Vijećnici

U Gradskoj vijećnici u Sarajevu, uz prisustvo i obraćanje predstavnika bosanskohercegovačkih, italijanskih, evropskih i međunarodnih vlasti i organizacija, održana je završna prezentacija arhitektonskog projekta Muzeja ARS AEVI.

Ideja o osnivanju muzeja savremene umjetnosti "Ars Aevi" nastala je 1992. godine, a njen utemeljitelj, Enver Hadžiomerspahić, je u godinama koje su uslijedile predvodio grupu entuzijasta i posredovao u stvaranju jedinstvene kolekcije umjetničkih djela koja su donirali Michelangelo Pistoletto, Jannis Kounellis, Marina Abramović, Sol LeWitt, Joseph Kosuth, Bizhan Bassiri, Maja Bajević, Jusuf Hadžifejzović, Joseph Beuys, Hidetoshi Nagasawa i brojni drugi renomirani svjetski umjetnici.

Idejni projekt muzeja Ars Aevi je Gradu Sarajevu poklonio jedan od najuglednijih svjetskih arhitekata, Renzo Piano.

Uz podršku UNESCO-a, Ambasada Italije je u proteklim godinama imala ulogu poticaja svim involviranim domaćim vlastima, gradeći svijest o vrijednosti projekta, ne samo sa stanovišta umjetnosti i kulture, nego i u smislu alata za pomirenje i međuetnički dijalog,

U novembru 2021., Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, potpisali su okvirni sporazum o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti "Ars Aevi" i nedugo nakon toga, izdata je građevinska dozvola za Kvadrant C - Marijin Dvor.

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) je dugogodišnji partner Projekta ARS AEVI i osigurala je finansijsku podršku za završni i izvedbeni projekat muzeja. Po okončanju procedure javnog natječaja, u septembru 2022. odabran je arhitektonski studio, STUDIO NON STOP, koji je bio zadužen za realizaciju projekta, u bliskoj saradnji sa Renzo Piano Building Workshop-om.

Istovremeno, poduzeti su koraci s relevantnim međunarodnim organizacijama, poput Ureda UNESCO-a u BiH, na osnivanju multi-donatorskog fonda koji će prikupljati javne i privatne doprinose za izgradnju Muzeja ARS AEVI.

Sa svečanosti u Vijećnici
Foto: Ambasada Italije: Sa svečanosti u Vijećnici



Događaj, koga je moderirala direktorica Muzeja ARS AEVI, Senka Ibrišimbegović, uz prigodne uvodne riječi, otvorili su gradonačelnica Grada Sarajeva, Benjamina Karić, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, Marco Di Ruzza, Manoela Lussi ispred Italijanske agencije za razvoj i saradnju (AICS) na Zapadnom Balkanu, šef kooperacija u Delegaciji Europske Unije u BiH, Stefano Ellero, premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk i načelnik Općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović.

Prisutnima su se obratili i Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u BiH i Ernesto Ottone, pomoćnik generalnog direktora za kulturu UNESCO-a (video poruka). Moderatorica je pročitala pozdravnu poruku koju je ispred Renzo Piano Building Workshopa poslala Emanuela Baglietto. Uvodni dio događaja je zaključen obraćanjem Envera Hadžiomerspahića, osnivača projekta ARS AEVI.

Predstavnici arhitektonskog studija NON-STOP Sanja Galić i Igor Grozdanić pokazali su prisutnima maketu Muzeja Ars Aevi i pružili su detaljan uvid u završeni arhitektonski projekt izgradnje muzeja.

Direktorica Muzeja Ars Aevi, Senka Ibrišimbegović, je predstavila knjigu “THE ART (OF) MUSEUMS, Kreiranje savremenih prostornih identiteta, Ars Aevi Sarajevo”, čiju je publikaciju finansirala Italijanska Agencija za razvojnu saradnju (AICS).

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić istakla je da je cilj blizu: “Za nešto manje od dvije godine uradili smo ono na šta se čekalo skoro tri decenije. Uspješno završavamo ključne faze pred samu izgradnju Muzeja savremene umjetnosti ARS AEVI, budućeg doma kolekcije od 150 izuzetnih djela, sa stalnom adresom između Historijskog i Zemaljskog muzeja. Aktuelna gradska administracija od početka mandata iskazala je posvećenost i htijenje da projekat ARS AEVI ponovo zaživi i da u konačnici dobijemo muzej koji će postati istinski dragulj naše kulturne baštine“, kazala je gradonačelnica Karić.

Marco Di Ruzza, ambasador Italije u BiH
Foto: Ambasada Italije: Marco Di Ruzza, ambasador Italije u BiH

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, Marco Di Ruzza, je također zahvalio svim partnerima na izvanrednom timskom radu i naglasio je da Ars Aevi nije samo dragocjen umjetnički i kulturni projekat, već je mnogo, mnogo više od toga.

“Ars Aevi predstavlja, u simboličnom smislu, moćno oruđe za ohrabrivanje, unapređenje i pečatenje puta pomirenja u BiH, utirući put za poželjnu budućnost dublje i odgovornije saradnje između različitih komponenti ove zemlje, u interesu stanovništva, a posebno novih generacija, i kao podrška njenom putu ka evropskim integracijama, putu čiji će Italija i dalje biti čvrsti pobornik i stalna referentna tačka. Iskrena nada talijanske strane je da će ARS AEVI postati moderan, inkluzivan, višestruki kulturni prostor otvoren za sve, najizrazitiji predstavnik ponovnog rođenja Sarajeva i Bosne i Hercegovine i svjedočanstvo vrijednosti međunarodne saradnje”.

Adnan Mehmedović iz Ureda AICS-a u Sarajevu je prenio poruku Stefanie Vizzaccaro, šefice Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS) na Zapadnom Balkanu izrazujući zahvalnost svim partnerima projekta i izjavila je da je glavni cilj italijanske razvojne strategije na Zapadnom Balkanu zaštita i promocija brojnih i raznovrsnih kulturnih identiteta regije u perspektivi mirnog suživota.

“Ulaganje u kulturnu saradnju je od ključnog značaja. Poseban osvrt zaslužuje kulturni turizam – radi se o održivoj i kvalitetnoj grani turizma, koju treba promovirati. U tom kontekstu, Bosna i Hercegovina može računati na prijateljstvo Italije i podršku Italijanske agencije za razvojnu saradnju”.

Stefano Ellero, šef kooperacija u Delegaciji Europske Unije u Bosni i Hercegovini obratio se prisutnima ističući da umjetnost ima moć prevazilaženja granica i zbližavanja ljudi te da će izgradnja muzeja doprinijeti održivom razvoju društva. Evropska unija podržat će ARS AEVI muzej značajnim sredstvima kroz program podrške kulturnim i umjetničkim institucijama širom zemlje.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, je konstatovao da će izgradnja Muzeja Ars Aevi imati pozitivan ekonomski uticaj. Stvorit će mogućnosti za zapošljavanje, privući turiste i povećati kulturni turizam. Muzej će služiti kao kulturni simbol, privlačeći posjetitelje iz cijelog svijeta i stavljajući Sarajevo na kartu kao živahnu kulturnu destinaciju.

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović izjavio je da je revitalizacija Muzeja savremene umjetnosti „Ars Aevi“ i izgradnja objekta ove kulturno – historijske ustanove veoma značajna, ne samo za općinu Novo Sarajevo i Sarajevski kanton, nego za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu, ali i za čitavu Evropu. “Iskreno želim da izgradnja ovog značajnog kulturno – historijskog objekta krene što prije, a sve dalje aktivnosti koje budu u nadležnosti Općine Novo Sarajevo bit će prioritetne za rješavanje”, istakao je načelnik Tanović.

Siniša Šešum, šef ureda Unesco-a u BiH je konstatovao da će Muzej Ars Aevi, koji će biti izgrađen po idejnom projektu velikoga arhitekte današnjice Renza Piana zasigurno doprinijeti stvaranju muzejske četvrti u Sarajevu, jedine u BiH i regionu.

“UNESCO je uspostavio Fond kroz koji će se, tokom slijedeće tri godine, prikupljati finansijski prilozi i donacije za podršku ostvarenja projekta Muzeja Ars Aevi. Najavljeni, ili bolje rečeno potvrđeni doprinosi Vlade Kantona Sarajevo, Europske Unije i Italijanske vlade kroz Agenciju za razvojnu saradnju govore o važnosti saradnje svih nas danas ovdje pristunih za postizanje zajedničkih ciljeva oko ideje Muzeja Ars Aevi“.

Uslijedila je i video poruka u kojoj je Ernesto Ottone, pomoćnik generalnog direktora za kulturu u UNESCO-u, podvukao značaj projekta Ars Aevi i pozvao sve zainteresovane da se pridruže već potvrđenim donatorima i da učestvuju u Fondu koji će koordinirati UNESCO.

Vizija postaje stvarnost: Pogledajte kako će izgledati Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu

Vizija postaje stvarnost: Pogledajte kako će izgledati Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu

Pročitana je poruka Emanuele Baglietto, predstavnice Renzo Piano Workshop Building studija, u kojoj je iskazala svoje ushićenje činjenicom da projekt izgradnje Muzeja Ars Aevi poprima sve konkretnije oblike.

Podvukla je blisku saradnju RPWB-a i Studija NON STOP u radu na arhitektonskom projektu muzeja.

“Renzo Piano je oduvijek veliki pobornik ovog projekta i zahvalan je svim partnerima na njihovom trudu“.

Enver Hadžiomerspahić, utemeljitelj ideje o osnivanju Muzeja Ars Aevi je pozdravio prisutne i izjavio: “U ime svih sudionika toka rođenja i razvoja Projekta Ars Aevi, preuzeo sam obavezu, da u periodu predstojeće izgradnje Muzeja Ars Aevi napišem knjigu, Monografiju Historije Projekta Ars Aevi, koja će ostati vječni svjedok istine magičnog puta razvoja Projekta Ars Aevi, i koja će, na dostojanstven način, reći hvala svim sudionicima ovog jedinstvenog i planetarnog zagrljaja pozitivnih i kreativnih energija“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije