Vizija postaje stvarnost: Pogledajte kako će izgledati Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu

4
D.S.
Vizija postaje stvarnost: Pogledajte kako će izgledati Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Prezentacija projekta Muzeja Ars Aevi

U sarajevskoj Vijećnici u ponedjeljak, 30. oktobra održana je završna prezentacija projekta Muzeja Ars Aevi.

Moderator događaja bila je direktorica Muzeja Ars Aevi i profesorica na Arhitektonskom fakultetu Senka Ibrišimbegović, a okupljenima su se obratili gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza, član Delegacije EU u BiH Stefano Ellero, šefica Italijasnke agencije za razvoj i saradnju na Zapadnom Balkanu Stefania Vizzaccaro, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, šef UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum, pomoćnik generalnog direktora za kulturu UNESCO Ernesto Ottone, predstavnica Renzo Piano Building Workshopa Emanuela Baglietto te osnivač Muzeja Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić.

Gradonačelnica Sarajeva kazala je da se izuzetno raduje gradnji Muzeja s kojim će glavni grad Bosne i Hercegovine dobiti jedinstvenu četvrt muzeja.

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

"Zemaljskom i Historijskom muzeju priključit će se Ars Aevi, ovim važnim projektom još jednom ćemo potvrditi da je Sarajevo srce Evrope i grad okrenut budućnosti", rekla ja Karić.

Ambasador Italije u BiH Marco di Ruzza istakao je da je Ars Aevi veoma bitan za kulturnu diplomaciju Italije u BiH, prvenstveno jer je jedan od prvih umjetnika koji je poklonio djelo bio italijanski umjetnik Michelangelo Pistoletto, te zato što je idejni projekt izgradnje zgrade muzeja napravio arhitekt Renzo Piano.

Premijer Nihad Uk i ambasador Italije di Ruzza o nastavku projekta Ars Aevi

Premijer Nihad Uk i ambasador Italije di Ruzza o nastavku projekta Ars Aevi

"Moram priznati da je moj doprinos projektu Ars Aevi najveća sreća koju ću ponijeti iz Sarajeva. Ars Aevi nije samo umjetnički projekt, već i projekt pomirenja. Želimo da napravimo prostor koji će biti otvoren svima i koji će biti mjesto susreta inkluzije", istakao je.

Nakon italijanskog ambasadora, riječ je dobio šef Kooperacija u Uredu Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero koji je podvukao da je ključno za Sarajevo imati ovakav projekat.

"Spomenut ću dvije stvari za relevantnost projekta, Muzej savremene umjetnosti može dati nešto novo, centar za sastanak novih generacija i premijeru filma Kiss the future tačnije rečenicu koju koristi Bono Vox. Moram istaknuti da će realizacijom ovog projekta Sarajevo početi da ljubi budućnost", izjavio je Ellero.

Adnan Mehmedović iz Ureda AICS-a u Sarajevu je prenio poruku Stefanie Vizzaccaro, šefice Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS) na Zapadnom Balkanu izrazujući zahvalnost svim partnerima projekta i izjavila je da je glavni cilj italijanske razvojne strategije na Zapadnom Balkanu zaštita i promocija brojnih i raznovrsnih kulturnih identiteta regije u perspektivi mirnog suživota.

Ars Aevi: 30 godina najperspektivnijeg projekta Jugoistočne Europe

Ars Aevi: 30 godina najperspektivnijeg projekta Jugoistočne Europe

"Ulaganje u kulturnu saradnju je od ključnog značaja. Poseban osvrt zaslužuje kulturni turizam – radi se o održivoj i kvalitetnoj grani turizma, koju treba promovirati. U tom kontekstu, Bosna i Hercegovina može računati na prijateljstvo Italije i podršku Italijanske agencije za razvojnu saradnju".

Šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum kazao je da će gradnja Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi početi naredne godine u proljeće i da će realizacija kompletnog projekta trajati oko dvije godine.

"Današnji susret je prilika za promovisanje Fonda za prikupljanje sredstava namijenjenih realizaciji projekta. Trenutno imamo oko 75 posto sredstava za implementaciju projekta. Možemo reći da nas sada ništa ne može zaustaviti nakon 21 godinu borbe", istakao je Šešum.

Šešum je dodao da je za cijeli projekt, izgradnja objekta, jačanje kapaciteta, restauracija kolekcije i ostalo, potrebno oko 11,5 miliona eura.

Prezentacija projekta Muzeja Ars Aevi
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Prezentacija projekta Muzeja Ars Aevi

Osnivač i koordinator razvoja Projekta Ars Aevi od 1992. do 2017. godine Enver Hadžiomerspahić izrazio je ponos što je autor ideje, rođene u prvim mjesecima opsade Sarajeva, 1992. godine, da u Sarajevo pozove najpoznatije umjetnike svijeta te da reprezentativnim djelima formiraju kolekciju Muzeja savremene svjetske umjetnosti u Sarajevu.

Također je najavio da će u periodu predstojeće izgradnje Muzeja Ars Aevi napisati monografiju historije Projekta Ars Aevi, koja će ostati vječni svjedok istine puta razvoja Projekta Ars Aevi, i koja će, na dostojanstven način, reći hvala svim sudionicima tog jedinstvenog planetarnog, zagrljaja pozitivnih kreativnih energija.

"Veoma sam ponosan da sam, u protekli četvrt vijeka, od 1992. do 2017. godine, koordinirao proces divne, duge, internacionalne saradnje, u kojem su umjetnički direktori muzeja i centara savremene umjetnosti Evrope organizirali osnivačke izložbe na kojima su pozvani umjetnici predstavili svoja djela darovana Gradu Sarajevu, za Muzej Ars Aevi, u Milanu 1994, Pratu 1996, Ljubljani 1996, Veneciji 1997, Beču 1998, Bolonjanu 2003, Istanbulu 2007, Podgorici 2012, i Sarajevu od 1994. do 2014. godine", podsjetio je.

Nakon govora Envera Enje Hadžiomersaphića održana je prezentacija arhitektonskog modela Studia Non Stop, koji je uz reviziju i nadzor studija Renza Piana napravio glavni projekat za izgradnju Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Direktorica Gradskih muzeja u Sarajevu Senka Ibrišimbegović je u okviru prezentacije predstavila knjigu "Umjetnost muzeja" koju je napisala kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja o arhitekturi muzeja suvremene umjetnosti te na koji način oni oblikuju razvoj grada na više nivoa, ne samo urbanizma i arhitekture, već ekonomskog, socijalnog, edukativnog i duhovnog razvoja.

Prezentacija projekta Muzeja Ars Aevi
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Prezentacija projekta Muzeja Ars Aevi

Ibrišimbegović tvrdi da muzeji danas nisu samo sakupljači određenih vrijednosti koje treba da posjetiteljima dočaraju historijske činjenice i vrijednosti. Muzeji savremene umjetnosti su, dodala je, mjesta susreta i učenja.

Također je istakla da je Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, na poziv Federalnog ministarstva kulture i sporta aplicirao na Venecijanske bijenale, najstariju i najprestižniju izložbu savremene umjetnosti na svijetu, i to sa projektom "Gdje smo kod kuće" umjetnice Šejle Kamerić, koji savršeno odgovara temi, a to je "Stranci posvuda", posvećenoj migracijama i raseljavanju ljudi.

Podsjetimo, Kolekcija muzeja Ars Aevi broji oko 160 umjetničkih djela, višemilionske vrijednosti, koji su dijelom trenutno smješteni na trećem i četvrtom spratu Vijećnice.

Slavni arhitekta Renzo Piano darovao je Sarajevu arhitektonski projekt Muzeja Ars Aevi, koji je 2000. godine predstavljen u Sarajevu, a 2001. u Veneciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije