Ambasada Italije u BiH i Ured Vijeća Evrope održali prijem u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Ambasada Italije u BiH i Ured Vijeća Evrope održali prijem u Sarajevu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Prijem Ambasade Italije

Ambasada Italije i Ured Vijeća Evrope u BiH upriličili su večeras u Sarajevu prijem podovom predstojećeg italijanskog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Ambasador Italije u BiH Marco di Ruzza izjavio je da se njegova zemlja sprema preuzeti tu funkciju osmi put, te da to čine s ponosom, osjećajem odgovornosti, duhom služenja i punim poznavanjem svih prilika i izazova.

"U sadašnjem međunarodnom kontekstu, zemlje članice se pozivaju da se dodatno angažuju u dijalogu i saradnji, te da ponovo otkriju suštinu svojih obaveza u zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona", istakao je di Ruzza.

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

Dodao je da im je želja da njihovo predsjedavanje bude inkluzivno i participatorno a da istovremeno osigura da kredibilitet i značaj Vijeća Evrope ne budu ugroženi.

Šefica ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova rekla je da je to najstarija međudržavna evropska organizacija koja se bavi ljudskim pravima koja je, s Italijom kao jednom od zemalja osnivača, ovdje na duži vremenski period.

"Dosta onoga na čemu mi radimo zahtijava puno vremena da bi se vidjeli rezultati, a sama činjenica da smo postigli određene rezultate na planu ljudskih prava ne znači da oni ne mogu biti poništeni", potcrtala je Urumova.

Pomoćnica ministrice vanjskih poslova BiH Šejla Đurbuzović navela je da Vijeće Evrope značajno pomaže bh. institucijama, posebno u upravljanju migracijama, dostupnosti pravde za žene i marginalizirano stanovništvo, radu Ustavnog suda BiH, osiguranju inkluzivnog obrazovanja i poboljšanju pravne sigurnosti u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije