Ambasada Italije za okoliš u susret Cop26: Nastala je Zelena Mreža BiH

0
Radiosarajevo.ba
Ambasada Italije za okoliš u susret Cop26: Nastala je Zelena Mreža BiH
Foto: Ambasada Italije / Zelena Mreža BiH

2021. bit će važna godina za okoliš širom svijeta, a Ambasada Italije pripremila je poseban projekt s mladima iz Bosne i Hercegovine.

Pet godina nakon Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, ove godine su Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija suorganizatori 26. konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Gust kalendar događaja i inicijativa planiran je za cijelu 2021. godinu, koji će završiti događajem "Youth4Climate: Driving Ambition" (Milano - 28. - 30. septembra 2021.), Pripremnom konferencijom, PreCop26 (Milano - 30. septembra - 2. oktobra 2021.) i glavnom konferencijom COP26 (Glasgow - 1. - 12. novembra 2021. - COP26).

U tom kontekstu, Ambasada Italije u Sarajevu uputila je apel svim mladim ljudima Bosne i Hercegovine da surađuju na provođenju projekata na ekološkoj i socijalnoj razini u razdoblju do pred-Cop26 i promoviraju teme borbe protiv klimatskih promjena, zaštite okoliša, održivog razvoja i turizma, poboljšanja gospodarenja otpadom i razvoja obnovljivih izvora energije.

Nizom online sastanaka, kako bi se članovima grupe omogućilo da se bolje upoznaju i rade s Ambasadom na zajedničkom programu aktivnosti, Ambasada i mladi aktivisti Bosne i Hercegovine stvorili su "Zelenu mrežu" ("BiH Green Network") i već su započeli s provedbom prvih inicijativa.

Narednog 22. aprila, povodom Dana planete Zemlje, Zelena Mreža BiH i niz lokalnih vlasti i udruga mladih, podržani Ambasadom Italije u Sarajevu, talijanskom Agencijom za razvojnu suradnju, talijanskim nevladinim organizacijama koje ovdje djeluju i UNDP-jem obilježit će ovu godišnjicu sadnjom mladih stabala u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine, kako urbanim, tako i ruralnim: Banovići, Bardača (Srbac), Bihać, Brčko, Kladanj, Kozara, Sarajevo i Živinice.

Nakon toga, 24. aprila grupa mladih iz Zelene Mreže BiH organizirala je sakupljanje otpada iz bazena jezera Pliva, u blizini Jajca.

UNDP će organizirati još jednu aktivnost pošumljavanja u blizini Mostara 26. aprila, u jednom od prirodnih područja koje je dio projekta Via Dinarica, kome talijanska vlada pruža potporu.

"Ove inicijative, koje Italija snažno podržava, žele biti simbol, ali i konkretno svjedočenje interesa s kojim mlađe generacije, i u Bosni i Hercegovini, gledaju na pitanja održivosti okoliša, odlučne da igraju aktivniju ulogu u pružanju potpore borbi protiv klimatskih promjena na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini.

To će biti prvi korak na zajedničkom putu, svjesni da se ekološki izazovi našeg vremena mogu prevladati samo jačanjem međunarodne suradnje i predanošću svih", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije