Lijepe vijesti: Vjetrenica uvrštena na Popis svjetske baštine UNESCO-a

0
Radiosarajevo.ba
Lijepe vijesti: Vjetrenica uvrštena na Popis svjetske baštine UNESCO-a
Foto: Matador Network / Pećina Vjetrenica

Bosna i Hercegovina ponosno se može pohvaliti novim priznanjem, špilja Vjetrenica službeno je uvrštena na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Ovo je historijski trenutak za BiH i kruna dugogodišnjih napora svih koji su prepoznali univerzalnu vrijednost ovog dragulja.

Da se Vjetrenica uvrsti na Popis svjetske baštine, odlučeno je na 46. zasjedanju UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu, koji se održava od 21. do 31. jula 2024. u New Delhiju u Indiji.

Ovom odlukom, Vjetrenica je postala prvi samostalni prirodni fenomen iz Bosne i Hercegovine koji je uvršten na svjetski popis zaštićenih spomenika.

Hoće li doći do obustave svih procesa u sudovima BiH? Advokati najavili štrajk od 1. augusta

Hoće li doći do obustave svih procesa u sudovima BiH? Advokati najavili štrajk od 1. augusta

Upisom Vjetrenice na popis svjetske baštine UNESCO-a okončan je dugogodišnji opsežni proces, na kojem su radili stručni timovi i eksperti u saradnji s nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Zaštita špilje Vjetrenica ima dugu historiju koja seže od 1952. godine kada je prvi put proglašena spomenikom prirode. O Vjetrenici brine Javno poduzeće Vjetrenica Ravno koje je osnovano od strane Općine Ravno 2005. godine.

Vjetrenica
Foto: FENA: Vjetrenica

Podsjećamo, nominacija špilje Vjetrenica predana je UNESCO-u u martu 2023, a na Tentativnoj listi UNESCO-a za Bosnu i Hercegovinu je od 2004. Terenska evaluacija Vjetrenice, od strane Savjetodavnog tijela za Odbor svjetske baštine Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) završena je u augustu prošle godine.

Upisana dobra iz Bosne i Hercegovine na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine su most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i područje Starog mosta starog grada Mostara.

Na popisu Svjetske baštine UNESCO-a od 2016. godine nalaze se i lokaliteti stećaka srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, a na ovom projektu su zajednički radile Bosna i Hercegovina, Crne Gore, Hrvatska i Srbija.

Vjetrenica
Foto: FENA: Vjetrenica

Prije tri godine na Popis svjetske baštine UNESCO-a uvrštena je i Prašuma Janj kod Šipova u okviru proširenja lokaliteta svjetske baštine UNESCO-a "Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe".

"Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe" trenutno je najveće serijsko dobro svjetske baštine s 94 lokaliteta u 18 europskih država. Pored toga, na tentativnoj listi dobara koje zemlja može nominirati u narednom razdoblju, se nalazi još osam dobara iz BiH.

Podsjećamo, Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode od 1950. godine. Ime je dobila po snažnom strujanju zraka na samom ulazu, a krase je sedam kilometara dugi kanali, 135 jezeraca i stalna temperatura od 11 stupnjeva kroz čitavu godinu.

Vjetrenica
Foto: FENA: Vjetrenica

Kao jedna od najdužih špilja u BiH, sa svojim specifičnim podzemnim tokovima i jezerima, Vjetrenica predstavlja dragocjeno stanište velikom broju vrsta od kojih je čak 14 stenoendemičnih.

Špilja Vjetrenica pripada sistemu kraškog područja koje je ekološki najugroženiji tip staništa u Bosni i Hercegovini. Lokalitet Vjetrenica s okolinom i dijelom Popova polja nalazi se u središtu tipičnog hercegovačkog krša.

Vjetrenica
Foto: FENA: Vjetrenica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije