Radio Italia: Italijansko opersko pjevanje dodano je na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: Italijansko opersko pjevanje dodano je na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine
Foto: Getty Images / Pavarotti

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00. 

Smjestite se udobno jer krećemo u novu, laganu šetnju po Italiji - vodimo vas u Veneciju, Rim i Ravenu.

Bogata istorijom Ravenna se može pohvaliti da je bila prijestonica tri carstva: Zapadnog rimskog carstva, gotskog kralja Teodorika i vizantijskog. Ravenski mozaici su među najpoznatijim u svijetu, a mnogi od njenih spomenika uvršteni su na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Možda ne znaju svi da je čuveni pjesnik Dante Alighieri svoje posljednje godine proživio u Raveni, pa ako ste u gradu preporučujemo posjetu njegovoj grobnici u bazilici San Francesco.

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Govorimo, naravno, i o Vječnom gradu. Rim je naime star skoro 2800 godina i osnovan je mnogo prije Italije. Postoji tačna godina kada je Rim osnovan: 753. godine p.n.e. Grad je danas star skoro 2800 godina i čini se da je njegova priča daleko od skorog kraja. Na kraju krajeva, ako Rim nosi nadimak „Vječni grad“, za to bi trebao biti razlog: grad kroz milenijume uvijek se mogao vratiti na noge nakon svakog katastrofalnog događaja (pada Rimskog carstva, kuge, zemljotresa, požara, pandemije, svjetskih ratova, itd.) i ponovo izaći jači nego prije.

A Venecija ove godine počinje naplaćivati dnevne posjete turista! Za sada, samo određenim danima. Venecija je objavila 29 datuma u 2024. godini kada će biti aktivan novi sistem startnine od 5 eura za jednodnevne izletnike, počevši od 25. aprila, državnog praznika u Italiji. Naknada će se odnositi samo na turiste na jednodnevnim izletima, a ne na one koji u Veneciji i noće, potvrdio je gradonačelnik Luigi Brugnaro, dodajući da će sistem višejezičnih rezervacija raditi od 16. januara.

A jeste li čuli da je italijansko opersko pjevanje dodato je na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva? Objavila je to nedavno ova čuvena agencija UN-a za zaštitu svjetske kulturne baštine. Ministar kulture Gennaro Sangiuliano pozdravio je priznanje italijanskog operskog pjevanja kao "veliki uspjeh cijele Italije i priznanje njene istorije".

Na playlisti su ovaj put: Ricchi e Poveri, Adriano Celentano, Loredana Berte, Elisa, Noemi i Mahmood.

Voditelj je Faruk Čaluk, a producent Dino Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije