Radio Italia: Znate li koji je bio prvi glavni grad Italije i tajnu brda Aventino?

4
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: Znate li koji je bio prvi glavni grad Italije i tajnu brda Aventino?
Facebook / "Ključaonica" na brdu Aventino

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00. 

U novom izdanju emisije nastavljamo sa listom od 10 najboljih lokacija za dočekati Novu godinu u Italiji, otkrivamo tajnu brda Aventino, pravimo abbacchio a scottadito, saznajemo još zanimljivosti iz istorije ove zemlje, i slušamo muzičke hitove iz Italije.

Nova godina se bliži, pa evo još dva prijedloga za sve one koji bi da otputuju negdje, a nisu još odlučili gdje. Dakako, ako žele da otputuju u Italiju. Ako su vaši ukusi prilično istančani, Orvieto je domaćin čuvenog Umbria Jazz Winter festivala od 28. decembra do 1. januara, talijanskog jazz događaja par excellence. Međunarodni i italijanski gosti učiniće da note ovog muzičkog žanra odjeknu gradom, prateći vas u novoj godini u sugestivnoj i jedinstvenoj atmosferi.

Ako mislite na zabavu, diskoteke, elektronsku muziku i najekskluzivnije događaje, ne možete a da ne pomislite na Rimini i rivijeru Romagna. Glavni grad Emilije Romanje omiljeno je odredište mladih i ne prestaje da iznenađuje svojim noćima koje se čine beskrajnim. Nije izuzetak ni doček Nove godine, gdje Rimini daje sve od sebe: pored raznih zabava koje se organizuju u najpopularnijim diskotekama i klubovima, tu su i zabave na trgu, koncerti i predstave svih vrsta.

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

Da li ste znali da Rim ima jednu od najfotogeničnijih (i tajnih!) prostora nazvanih ključaonicom, jer tako nekako izgleda šupljina kroz koju možete slikati, dakle najfotogeničnije mjesto na svijetu, barem prema Italijanima. Da biste pronašli ovo posebno (i ne toliko poznato mjesto!), potrebno je prošetati brdom Aventino i pronaći kapiju palače Priorato dei Cavalieri di Malta. Ovdje ćete, zavirujući kroz ključaonicu, moći vidjeti Baziliku Svetog Petra uokvirenu visokim zelenim živicama.

Ako putujete u Rim, posebno u proljeće odnosno oko Uskrsa, ovo ne možete propustiti - Abbacchio a Scottadito je tipičan uskršnji recept Lacija (regije u kojoj se nalazi Rim), a glavni sastojci su janjeća rebra.

Na playlisti su ovaj put: Pino Daniele, Mia Martini, Irama, Fiat 131, Emma i ALFA.

Voditelj je Faruk Čaluk, a producent Dino Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije