Radio Italia: Znate li koji je svjetski grad prvi dostigao milion stanovnika?

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: Znate li koji je svjetski grad prvi dostigao milion stanovnika?
Italia.it / Piazza Del Duomo

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00. 

U novom izdanju emisije dajemo prijedloge u kojem gradu dočekati Novu godinu u Italiji, upoznajemo još jedno omiljeno jelo Rimljana, i saznajemo još neke zanimljive činjenice o "vječnom gradu".

Prema istoričarima, Rim je bio prvi grad koji je dostigao broj stanovnika od milion ljudi, što se dogodilo oko 133. godine p.n.e. Procjenjuje se da nijedan drugi grad nikada nije dostigao milion stanovnika prije industrijske revolucije, otprilike 2000 godina nakon Rima. Zbog svoje nevjerovatne veličine, Rim je dobio svoj latinski nadimak “Roma Caput Mundi” što u prijevodu znači “Rim, glavni grad svijeta”. Danas grad Rim broji oko 4,3 miliona ljudi, što ga svrstava u prvih 10 najvećih gradova u Evropi (iza Istanbula, Moskve, Londona, Pariza, Berlina i Madrida).

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Nastavljamo sa nizom omiljenih jela kod Rimljana. Danas pričamo o jelu koje je veoma dobro poznato i kod nas - bruschetta. Brusketa je tipična ljetna hrana širom Italije, a Rim nije izuzetak. Brusketa je jednostavno kriška hljeba (prepečena ili ne) sa nečim na vrhu. Klasične bruskete se prave od hljeba, paradajza, ulja i mocarele. Mada možete kombinovati šta god vam padne na pamet, odnosno šta trenutno imate u kući.

Do Nove godine ostalo je još 4 i po sedmice pa ćemo u narednim emisija davati prijedloge gdje dočekati Novu godinu u Italiji. Prvi na listi je kako ga vole zvati, najgradskiji grad u Italiji - Milano, naravno. Na glavnim trgovima, uključujući Piazza Duomo, Piazza Castello i Piazza Affari, obično se održava živa muzika i predstave s plesačima i akrobatima. Ako, međutim, želite da plešete cijelu noć, noćni Milano nudi beskrajne mogućnosti: od rok sala do alternativnih mjesta, od underground klubova u kojima možete plesati uz elektronsku muziku, do trendi disko barova. Među najpoznatijim klubovima su Circolo Arci Magnolia kod Idroskala, Tunnel Club u via Sammartini, Alcatraz u oblasti Maciachini ili Le Cannibale u via Valtellina.

U novoj emisiji na playlisti su: Aleandro Baldi & Francesca Alotta, Iva Zanicchi, Marco Mengoni, Mahmood, Negramaro i Ornella Vanoni.

Voditelj je Faruk Čaluk, a producent Dino Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije