Ne propustite novo izdanje emisije Radio Italia

0
Radiosarajevo.ba
Ne propustite novo izdanje emisije Radio Italia
Official web site / Eros Ramazzotti

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00. 

Nova emisija Radio Italia donosi osvrt na proteklu Sedmicu italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini, priča o još jednom omiljenom jelu Rimljana, tek iskopanom starom Neronovom pozorištu, i donosi još jednu playlistu talijanske muzike.

Sedmica italijanske kuhinje bila je izvanredna prilika za promociju kandidature italijanske kuhinje za UNESCO-ovu nematerijalnu baštinu. Glavna novina izdanja za 2023. godinu je partnerstvo sa regijom Abruzzo, koja je realizaciju SCIM-a pomogla poslavši delegaciju od šest kuhara: Federico Anzelotti, Yuri Corsi, Gianmarco Dell'Armi, Antonio Di Pietro, Mirko Valente i William Zonfa. Na ovoj manifestaciji kuhari iz Abruzza su proputovali cijelu Bosnu i Hercegovinu i neumorno pripremali tradicionalna jela njihove regionalne kuhinje.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Nastavljamo sa omiljenim jelima Rimljana, pričamo o Saltimbocca alla Romana, jednom od najpoznatijih rimskih jela u Italiji i inostranstvu. Saltimbocca su teleći odresci, premazani brašnom, polako kuhani potopljeni u puter i bijelo vino i na kraju prekriveni sirovom šunkom (pa eto ko je ne jede nek obrati pažnju) i listovima žalfije.

Tu je i jedna zanimljivost iz Rima. Naime, ostaci privatnog pozorišta koje je pripadalo rimskom caru Neronu iz prvog stoljeća iskopane su u glavnom gradu Italije samo nekoliko metara od Vatikana, što stručnjaci nazivaju iznimnim otkrićem. Nalazi se blizu bazilike Svetog Petra u Vatikanu. Do sada je postojanje antičkog pozorišta zbunjivalo mnoge historičare jer se spominje u rimskim tekstovima koje je napisao Plinije Stariji, ali njegovo mjesto prije nije bilo dokumentirano.

Neron je bio peti rimski car, koji je vladao između 54. i 68. godine. Nepopularan vođa, postao je poznat po svojoj ekstravaganciji i ličnim razuzdanostima. Mjesto uključuje elegantne mramorne stupove, ukrase od zlatnih listova i spremišta s ostacima kostima i kulisa korištenih u Neronovim pozorišnim produkcijama. 

Na playlisti su ovaj put: Alan Sorrenti, Eros Ramazzotti, Ornela Vannoni, Patty Pravo, Anna Oxa i Little Tony.

Voditelj je Faruk Čaluk, a producent Dino Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije