Radio Italia - Tutti i Santi, gnocchi alla Romana i Cannone del Gianicolo

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia - Tutti i Santi, gnocchi alla Romana i Cannone del Gianicolo
unpodipepe.ca / Tutti i Santi

U Italiji je danas praznik, Svi sveti (Tutti i Santi; Ognissanti) ili kako se obiljeđava u drugim kulturama, Dan mrtvih.

U prvoj novembarskoj šetnji u Radio Italiji pričamo i o petom omiljenom jelu Rimljana, gnocchi alla romana. Svaka regija u Italiji ima svoj poseban recept za njoke, s različitim brašnom i različitim oblicima. U Rimu se tradicionalni njoki “alla Romana” (njoki na rimski način) pripremaju od brašna od griza, mlijeka, jaja i parmigiano reggiano sira, putera i tragova muškatnog oraščića. Naravno, Rimljani beskrajno vole da služe svoje njoke prekrivene klasičnim pecorino sirom (ovčijim sirom) koji je skoro sveprisutan u Rimu.

Pijenje na ulici u Italiji je dozvoljeno, samo ne zaboravite da poštujete odredjena pravila. Pijenje pića na ulici (i bilo gdje na otvorenom) u Italiji je 100% dozvoljeno i ne možete biti kažnjeni. Možete piti pivo, vino, koktele ili žestoka pića i biti ok, sve dok to držite pod kontrolom i ne nervirate nikoga u blizini.

Od 1848. godine, godinama prije osnivanja Italije, u Rimu je postojao stari top zvan Cannone del Gianicolo, koji puca svaki dan u podne. Ovu zastarjelu tradiciju prvi je uveo papa Pio XI kao način da se cijelom gradu Rimu priopći točno vrijeme: na taj način svako je mogao sinkronizirati satove. Iako kod modernih satova top više nije potreban, tradiciju su održali građani Rima i danas je to jedna od nekoliko odličnih atrakcija kojima možete svjedočiti u Rimu. Za ispaljivanje topa je zadužena vojska.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Za nekoliko dana nas očekuje i Dani talijanskog jezika sa bogatim programom koji nam priprema ambasada Republike Italije u Bosni i Hercegovini. O detaljima svakako ili pratite twiter talijanske ambasade ItalyinBiH ili posjetite njihovu stranicu na adresi www.ambsarajevo.esteri.it.

I naravno, tu je puno italijanske muzike!

Uživajte u Radio Italia serijalu svake srijede u 12:10 i 17 sati, te subotom u 16 sati, a emisiju možete poslušati i na našem Spotify, Deezer, Apple i Google podcastu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije