Brasil je sa S: Upoznajte južnu regiju - prepoznatljive tropske vrućine

0
Radiosarajevo.ba
Brasil je sa S: Upoznajte južnu regiju - prepoznatljive tropske vrućine
Foto: X.com / Nacionalni park Iguazu

Ovog utorka u emisiji 'Brasil je sa S' vas vodimo u manje poznatu brazilsku regiju, na jug, gdje prepoznatljive tropske vrućine, ustupaju mjesto nešto umjerenijim temperaturama.

Južna regija Brazila, koja obuhvata države Parana, Santa Catarina i Rio Grande do Sul, zadivljujuća je mješavina prirodnih ljepota, kulturne raznolikosti i bogate tradicije. Ovaj region je poznat po evropskom uticaju, posebno italijanskih i nemačkih imigranata koji su ovdje stigli krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Njihov doprinos ostavio je neizbrisiv trag u kulturi i gastronomiji ovog područja.

Jedno od najpoznatijih prirodnih čuda u južnoj regiji i državi Parana je Nacionalni park Iguazu, mjesto UNESCO-ve svjetske baštine, u kojem se nalaze istoimeni vodopadi koji oduzimaju dah. Ovi kolosalni vodopadi prostiru se duž granica Brazila i Argentine, kao i granice sa Paragvajem. Bujna prašuma koja okružuje vodopade pruža stanište raznolikim divljim životinjama i nudi nezaboravna iskustva za ljubitelje prirode i avanture.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Santa Catarina može se pohvaliti sa nekim od najljepših brazilskih plaža. Od užurbanih obala Florijanopolisa do mirnijih mjesta kao što je Praia do Rosa, ova regija nudi širok spektar različitih plaža za sve ukuse. Okružena Atlantskom šumom, Santa Catarina je također poznata po svojim šarmantnim naseljima na obali i aktivnostima na vodi.

Nacionalni park Iguazu
Foto: X.com: Nacionalni park Iguazu

Južni region takođe čuva historiju jezuitskih misija ili "Misiones" u državi Rio Grande do Sul. Ove ruševine nude uvid u domorodačke i evropske sukobe koji su se dogodili tokom 17. i 18. stoljeća.

Ovaj region graniči sa Urugvajem i Argentinom, što je podstaklo kulturne razmjene koje su dovele do zajedničkih običaja, tradicija i jake veze kroz Mercosur. Ova prekogranična interakcija ima jak uticaj na identitet regiona.

Ogromne ravnice pampasa (travnatih stepa) u Rio Grande do Sul nude uvid u kulturu gaučoa, jedinstvenu i ponosnu tradiciju kauboja. Gaučosi su poznati po svom vještom jahanju i umijeću pripreme "churrasca", stila roštilja koji uključuje pečenje mesa na otvorenom plamenu. Ova kulinarska tradicija je stekla svjetsko priznanje i omiljeni je dio kuhinje južnog Brazila.

Brasil je sa S: Prođite s nama kroz Salvador de Bahia, gradom koji oduzima dah

Brasil je sa S: Prođite s nama kroz Salvador de Bahia, gradom koji oduzima dah

Muzika je sastavni dio kulturnog tkiva južnog regiona. Živi moderni ritmovi odjekuju uz uzbudljive melodije tradicionalne gaučo muzike. "Gaita-ponto", vrsta harmonike, je instrument koji je sinonim za narodnu muziku regiona. Uz to, zvuci južnog Brazila obogaćeni su nasljeđem evropskih imigranata, uz utjecaje italijanske i njemačke narodne muzike. Tokom godina, ovo je evoluiralo i uključivalo širok spektar žanrova, uključujući sambu, bosa novu i moderni brazilski pop.

Elis Regina
Foto: X.com: Elis Regina

Istaknuti umjetnici poput Elis Regina i savremeni muzičari kao što je Michel Teló imali su značajan uticaj, te su pokazali evoluirajuću i eklektičnu prirodu južnobrazilske muzike. Bilo da istražujete čuda vodopada Iguazu, opuštate se na plažama Santa Catarine ili uživate u ukusnom „churrasku“ dok slušate harmonične melodije regionalne muzike, južni region Brazila nudi bogato i nezaboravno iskustvo.

Brasil je sa S slušajte na 90,2 utorkom u 12,10 i reprizno u 17,00 i nedjeljom u 16,00 na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije