Kreće druga sezona radijskog programa "Brasil je sa S": Upoznajte mora i planine oko Rio de Janeira

0
Radiosarajevo.ba
Kreće druga sezona radijskog programa "Brasil je sa S": Upoznajte mora i planine oko Rio de Janeira
EPA / Rio de Janeiro

Ove sedmice kreće druga sezona radijskog programa "Brasil je sa S". Tokom naredna dva mjeseca, bosanskohercegovačka publika će u sklopu ove sedmične emisije imati priliku poslušati odlične brazilske pjesme.

Nadovezujući se na uspjeh prve sezone koja je emitovana 2021. /2022., druga sezona je realizovana u saradnji Radiosarajevo.ba, Ambasade Brazila u Sarajevu i omiljene voditeljice Maje Milinković.

U ovoj sezoni, kao smjernice, koristit ćemo neka brazilska mjesta historijske i prirodne baštine. Kroz njih ćemo putovati u sve brazilske regije, pokazujući vam njihove krajolike, ljude, hranu i, naravno, muziku.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Naše putovanje započet ćemo s najpoznatijim pogledom na najpoznatiji grad u Brazilu. Ove sedmice vodimo vas u krajolike između planina i mora Rio de Janeira. Planine Corcovado i Pão de Açúcar, zajedno sa kipom Krista Iskupitelja, sačinjavaju savršen scenarij za uživanje na fantastičnim plažama Copacabane i Ipaneme, gdje možete uživati u "karioka" (carioca) specijalitetima, baviti se sportom ili jednostavno samo se sunčati.

Osim što je riznica prirodnih resursa, Rio de Janeiro također je mjesto gdje su nastali neki od najpoznatijih brazilskih muzičkih ritmova: samba, bossa nova i brazilski funk.

Samba je jedan od najkarakterističnijih ritmova Brazila, čiji počeci sežu u rano 20. stoljeće. Samba je kako muzički žanr tako i ples afričkih korijena. Iako je samba usko povezana s brazilskim karnevalom, ritam je prisutan u svakodnevnom životu Rio de Janeira tokom cijele godine, svira se u tradicionalnim pubovima (zvanim "botecos"), plesnim klubovima, pa čak i na ulicama i plažama.

Samba / Ilustracija
Riotimesonline: Samba / Ilustracija

Savremeni umjetnici još uvijek skladaju i pjevaju pjesme sambe na uobičajen, starinski način, koji je zaista vrijedan divljenja, ali ih također miješaju s modernim stilovima poput popa, hip-hopa, elektronske muzike i funka, uvijek pokušavajući zadržati suštinu sambe: muzika zbog koje poželimo plesati ili barem pokrenuti tijelo.

Zbog zapanjujućeg uspjeha u Brazilu, mnogi različiti podžanrovi i novi stilovi proizašli su iz sambe. Bossa nova je jedan od njih. Sofisticirani muzički žanr, nastao je iz sambe tokom 1950-ih, ali se svirao sporijim i tišim tempom, gdje su se često koristili klavir i akustična gitara. Pjesme bossa nove obično imaju složene harmonije i melodije, pa se iz tog razloga ovaj ritam naziva i "brazilski jazz".

I na kraju, imamo carioca funk (brazilski funk ili favela funk, nevezano za  tradicionalnu funk muziku). On kombinuje elemente hip-hopa, elektronskih i afro-brazilskih ritmova. Uz plesne ritmove, brazilski funk često se bavi društvenim temama i značajan je kulturni fenomen u Brazilu. Poput sambe, počeo je kao marginalizirani glazbeni stil, ali je u posljednjem desetljeću dosegao mainstream.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije