Brasil je sa S predstavlja: Popularna muzika Brazila

0
Radiosarajevo.ba
Brasil je sa S predstavlja: Popularna muzika Brazila
Flickr / Brasil je sa S predstavlja: Popularna muzika Brazila

I ove sedmice slušamo novu emisiju serijala Brasil je sa S, koju Radio Sarajevo priprema i emitira u suradnji s Ambasadom Brazila u BiH.

Muzika ove zemlje je ogromna i odlikuje je veliki broj žanrova. Uz domaćicu emisije Maju Milinković, istražujemo njena najznačajnija imena i obilježja. 

u današnjem programu predstavljamo MPB– brazilsku popularnu muziku – koja će nam donijeti tonove generacije umjetnika 21. stoljeća.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

MPB je nastao 60-ih godina, potomak je bossa nove i snažno podržan uticajima brazilskog folklora. Glavna karakteristika MPB-a je da je to hibridni muzički žanr, od popa do raznih drugih stilova muzike, ali uvijek pun "brazilnosti"! A ovaj karakter sretne mešavine višestrukih uticaja, čini MPB promenljivim i savremenim, ali uvijek sa mirisom Brazila.

Od sjevera do juga Brazila i u mnogim drugim zemljama, MPB je muzički žanr koji se sluša i veoma cijeni.

Dokaz koliko se brazilska muzika sluša i cijeni u cijelom svijetu može se pronaći u broju međunarodnih umjetnika koji je izvode – poput Franka Sinatre, kojeg  smo već imali priliku slusati u našem programu – ili u saradnjama koje svjetske zvijezde sklapaju sa brazilskim umjetnicima. Kao što je bio slučaj sa saradnjom američkog muzičara Bena Harpera i brazilske umjetnice Vanesse da Mata. Godine 2007. objavili su “Good luck/ Boa sorte”, što je bio svjetski uspjeh i vrhunac u karijeri ove  MPB umjetnice nove generacije. 

Brasil je sa S slušajte na 90,2 utorkom u 12,10 i reprizno u 17,00 i nedjeljom u 16,00.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije