Brasil je sa S: Danas slušamo brazilski rock, žanr koji vole milioni

0
Radiosarajevo.ba
Brasil je sa S: Danas slušamo brazilski rock, žanr koji vole milioni
oficijelna fotografija / Rita Lee, brazilska rock umjetnica

Utorak je dan za novu epizodu serije Brasil je sa S, koju Radio Sarajevo prioprema i emitira u suradnji s Ambasadom Brazila u BiH.

Muzika ove zemlje je ogromna i odlikuje je veliki broj žanrova. Uz domaćicu emisije Maju Milinković, istražujemo njena najznačajnija imena i obilježja. 

Rock and Roll, muzički žanr koji se pojavio u SAD-u 50-ih godina dvadesetog stoljeća je veoma brzo postao značajan i u muzičkom izrazu brazilskih umjetnika. Brazilski rok bendovi osvojili su javnost provokativnim tekstovima koji su izazivali vladu i osuđivali društvene probleme i muzikom koja je univerzalna.

Bh. meteorolozi objavili prognozu: Za vikend nove padavine, kiša i snijeg!

Bh. meteorolozi objavili prognozu: Za vikend nove padavine, kiša i snijeg!

Jedan od ovih veoma uspješnih bendova, nastalih početkom 80-ih je Legião Urbana u prevodu Urbana Legija, koji i danas ima skoro 3 miliona slušalaca na Spotifyju. Vokalista benda, Renato Russo umro je prije 25 godina, sa samo 36 godina, ali riječi njegovih kompozicija još uvijek obilježavaju različite generacije. 

Osamdesete i devedesete su bile zlatne godine za brazilski rock. Prestankom vojne diktature i povratkom demokratiji, mlađi su se mogli slobodno okupljati na velikim rock koncertima. Bendovi su nastupali na prepunim stadionima, a publika pjevala pjesme u horu od početka do kraja koncerta.

Grupa Os Paralamas do Sucesso slijedeće godine slavi 40 godina karijere, a osvajali su mnoge nagrade među kojima MTV Video Music Award 1995. ili Latin Grammy za muzičku izvrsnost 2007. godine. 

A tu je i kraljica brazilskog rocka Rita Lee, pjevačica, kompozitorka, instrumentalistkinja, glumica, spisateljica i aktivistica sa skoro 60 godina karijere, pa je vec poznata kao “rock baka” Brazila. Ona je već je napisala epitaf za svoj nadgrobni spomenik koji glasi: Nunca foi um bom exemplo, mas era gente fina” Nikad nije bila dobar primjer, ali je bila dobar čovjek. 

Brasil je sa S slušajte na 90,2 utorkom u 12,10 i reprizno u 17,00 i nedjeljom u 16,00.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije