Brasil je sa S: Prošetajte s nama rasplesanim ulicama čudesnog Sao Paula

0
Radiosarajevo.ba
Brasil je sa S: Prošetajte s nama rasplesanim ulicama čudesnog Sao Paula
Foto: New York Times / Sao Paulo

Treća emisija radio programa "Brasil je sa S" danas prikazuje najveći i najbogatiji grad u Brazilu. São Paulo je metropola koja vibrira energijom, kulturom i raznolikošću.

São Paolo ima oko 12 miliona stanovnika, ne računajući širu gradsku oblast. Grad je finansijsko središte zemlje i igra ključnu ulogu u nacionalnoj ekonomiji. Ovdje se nalazi i jedna od najvećih berzi na svijetu, brojne multinacionalne korporacije, finansijske institucije i advokatske firme, što učvršćuje poziciju grada kao značajnog globalnog poslovnog čvorišta.

Na kulturnom planu, São Paolo je nevjerovatno privlačan. Grad je središte uspješne umjetničke scene i tu možemo pronaći niz svjetski poznatih muzeja kao što su Muzej umjetnosti São Paula (MASP) i Muzej moderne umjetnosti (MAM). MASP, jedna je od znamenitosti grada i glavni simbol moderne brazilske arhitekture. Ovaj muzej ima impresivnu kolekciju evropske i brazilske umjetnosti, dok se MAM ističe po izložbama savremene umjetnosti. Osim toga, Muzej Afro Brazila slavi bogato afro-brazilsko naslijeđe, naglašavajući važnost afričke kulture u oblikovanju brazilskog identiteta.

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Avenija Paulista je kultna ulica u gradu, koja oslikava njegovu dinamiku i raznolikost. Ova užurbana avenija služi kao kulturni, komercijalni i finansijski centar, gde moderni neboderi koegzistiraju sa historijskim zgradama i muzejima. Tokom vikenda, avenija se pretvara u prostor za razonodu sa biciklističkim stazama, predstavama ulične umetnosti i sajmovima zanata.

Park Ibirapuera, s druge strane, zelena su pluća São Paula i oaza prirode u srcu metropole. Park nudi ogromne zelene površine, jezera, pješačke staze i niz muzeja. Mjesto je okupljanja zaljubljenika u prirodu, sportske entuzijaste i ljubitelje kulture.

Gastronomija São Paula ukusna je fuzija različitih kulturnih uticaja. Sa raznolikom populacijom i bogatom historijom migracija, grad nudi impresivan izbor tipičnih jela. Japanski, italijanski i libanonski doseljenici odigrali su ključnu ulogu u oblikovanju gastronomije grada. Od sušija do ručno rađene tjestenine i punjenih esfiha (libanskih peciva), restorani São Paula mogu zadovojliti sve ukuse. U gradu se čak mogu naći i kvalitetni burek i ćevapi!

Historija kafe odigrala je veoma značajnu ulogu u razvoju grada. Tokom vrhunca ciklusa kafe u 19. stoljeću, São Paulo je postao glavni proizvodni i trgovački centar kafe. To je značajno doprinijelo razvoju grada. Kultura kafe i danas je živa, s obiljem specijaliziranih kafića u kojima se poslužuju visokokvalitetne kafe različitog porijekla, bilo da se radi o espressu ili bosanskoj kafi. Kulinarska raznolikost Sao Paula tu ne prestaje, restorani s raznim brazilskim regionalnim kuhinjama nalaze se u cijelom gradu. Štaviše, São Paulo je poznat i po svojoj raznovrsnoj uličnoj hrani, pastéis (pecivo pržena u dubokom ulju) i coxinhas (pileći kroketi) dostupni su na svakom čošku.

Muzička raznolikost São Paula bogata je koliko i njegova kuhinja. Grad je mješavina muzičkih stilova, koji obuhvataju žanrove od repa i roka do pagode (moderna grana sambe) i elektronske muzike. Četvrti São Paula su poznate po svojim različitim muzičkim scenama, sa veselim muzičkim prostorima i klubovima koji mogu da zadovolje široki spektar muzičkih ukusa. Lokalni i međunarodni umjetnici često biraju São Paulo kao obaveznu stanicu na svojim turnejama, a u današnjoj emisiji imate priliku da osjetite malo ove muzičke raznolikosti.

Brasil je sa S slušajte na 90,2 utorkom u 12,10 i reprizno u 17,00 i nedjeljom u 16,00.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije