Brazil je sa S: Vodimo vas na jedno od najmagičnijih mjesta na svijetu - amazonsku kišnu šumu

0
Radiosarajevo.ba
Brazil je sa S: Vodimo vas na jedno od najmagičnijih mjesta na svijetu - amazonsku kišnu šumu
Foto: Wikipedia / Carimbo je tradicionalni muzički žanr u Brasilu

Utorak je dan za novu epizodu serije Brasil je sa S, koju Radiosarajevo.ba priprema i emitira u saradnji s Ambasadom Brazila u Bosni i Hercegovini.

U drugoj emisiji ove sezone radio programa Brazil je sa S, vodimo vas na vjerovatno jedno od najmagičnijih mjesta na svijetu, amazonsku kišnu šumu.

Amazonija obuhvata skoro cijeli sjever Brazila, te druge regije i zemlje. Ovaj lokalitet prirodnog naslijeđa je od izuzetnog značaja kako u brazilskom tako i u globalnom kontekstu, a ističe se ne samo svojim prirodnim bogatstvom, već i raznolikim ljudskim kapitalom, kulturom i naravno, muzikom.

Iz ekološke perspektive, Amazonija igra ključnu ulogu u ublažavanju posljedica klimatskih promjena zbog svoje ogromne tropske šume, koja djeluje kao ponor ugljika. Osim toga, u amazonskoj kišnoj šumi imamo najveću zbirku živih biljnih i životinjskih vrsta na svijetu.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Ova regija se suočava sa značajnim izazovima, kao što su pronalaženje ravnoteže između ekonomskog rasta i ekološke održivosti. Prijedlozi za smanjenje ljudskog utjecaja i promicanje održivih praksi, ključni su za zaštitu Amazona i osiguranje budućnosti ove kišne šume.
Etnička i jezična raznolikost amazonskog stanovništva je izuzetna. Autohtone zajednice, "quilombolas" (potomci pobjeglih afričkih robova) i riječne zajednice, doprinose kulturnom bogatstvu regije. Osim toga, gradovi Belém i Manaus, svaki s više od milion stanovnika, živahna su urbana i industrijska središta s mješavinom kultura i tradicija.

S kulturnog aspekta, Amazonija se ističe svojim jedinstvenim festivalima, kao što su „Parintins Festival“ i „Çairé Festival“, koji slave autohtone korijene regije. Vjerski aspekt obilježen je sa “Círio de Nazaré”, jednom od najvećih katoličkih procesija na svijetu. Ovaj događaj okuplja na hiljade vjernika i hodočasnika.

Regionalna gastronomija nudi nezaboravna iskustva i jela kao što su tacacá, pato no tucupi, maniçoba i cupuaçu. Poznati plodovi kao što su: açaí, guaraná i brazilski oraščići, također su porijeklom iz ove regije. Uz sve navedeno, ne čudi nas što je UNESCO, zbog njegove bogate kulinarske tradicije, proglasio Belém, kreativnim gradom gastronomije.

Amazonija je turistički centar s atrakcijama kao što su Alter do Chão, Marajó, Salinas, Jalapão i rezervat Mamirauá, koji nudi jedinstvena iskustva u prirodi.

Amazonska muzika, podjednako je raznolika i obuhvata žanrove kao što su tehnomelodija, tehnobrega, gitarrada, karimbo i bumba-meu-boi.

Tehnomelodija i tehnobrega pojavile su se početkom 2000-ih na uličnim zabavama, a nastale su spajanjem elektronskih ritmova, sintisajzera i semplova sa tradicionalnim brazilskim ritmovima.

Kreće druga sezona radijskog programa "Brasil je sa S": Upoznajte mora i planine oko Rio de Janeira

Kreće druga sezona radijskog programa "Brasil je sa S": Upoznajte mora i planine oko Rio de Janeira

Guitarrada je instrumentalni muzički žanr zasnovan na gitari koji potiče iz Amazonije. Sadrži melodične zvuke gitare i veliki uticaj karipske i latinoameričke muzike. Ovaj žanr najčešće služi kao muzička podloga za ples i proslave.

Carimbo i bumba-meu-boi su tradicionalniji žanrovi. Carimbo ima duboke afro-brazilske korijene i uključuje udaraljke i ples s fokusom na tradicionalne ritmove i pjevanje koje prati obrazac poziv-odgovor, dok je bumba-meu-boi folklorna i pozorišna muzička i plesna tradicija.

Mnogi poznati brazilski umjetnici, koji doprinose nacionalnoj i međunarodnoj muzičkoj sceni, imaju korijene u ovoj regiji, a mnoge od njih, kao i sve gore navedene muzičke žanrove imaćete priliku da slušate u ovosedmičnoj emisiji “Brazil je sa S”.

Brasil je sa S slušajte na 90,2 utorkom u 12,10 i reprizno u 17,00 i nedjeljom u 16,00.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije