Brasil je sa S: Upoznajte Pernambuco - zadivljujuću državu s bogatom kulturom i historijom

0
Radiosarajevo.ba
Brasil je sa S: Upoznajte Pernambuco - zadivljujuću državu s bogatom kulturom i historijom
Foto: EPA-EFE / Pernambuco

U petoj emisiji ove sezone „Brasil je sa S“ idemo malo sjevernije od Bahije, naše prethodne destinacije. Smješten u živopisnoj sjeveroistočnoj regiji Brazila, Pernambuco je zadivljujuća država s bogatom kulturom i historijom. Ovu raznolikost uobličili su jedinstvene regije: obala, „sertao“(polusušna zona) i „agreste“ (prijelazna zona između prve dvije zone), a svaka od ovih regija nudi nam različita iskustva.

Ovaj krajolik krase dva mjesta UNESCO svjetske baštine. Historijski centar grada Olinde je slikoviti dragulj poznat po svojoj šarmantnoj kolonijalnoj arhitekturi. Historijska važnost ovog grada, koja seže u dane kada je bogatstvo države dolazilo sa plantaža šećerne trske, a Olinde je bio glavni grad Pernambuka, odražava se kroz njegove dobro očuvane crkve, ulice i kulturu, pozivajući posjetioce na putovanje kroz vrijeme. Odmah pored Olinde nalazi se Recife, današnji glavni grad Pernambuka, užurbano središte tradicije, muzike i prirodnih ljepota.

Državna obala je dom još jednog UNESCO lokaliteta, brazilskih atlantskih ostrva i rezervata Fernando de Noronha i Atol das Rocas. Ova rajska ostrva, sa svojim kristalno čistim vodama i bogatim morskim životom, služe kao utočište za ronioce i ljubitelje prirode, odražavajući izuzetnu prirodnu ljepotu Pernambuka – koja se proteže do mnogih drugih poznatih plaža kao što je Porto de Galinhas.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Pernambuco
Foto: EPA-EFE: Pernambuco

Historija Pernambuka svedoči o njegovom kosmopolitskom karakteru, posebno pod uticajem Holanđana. Arhitektura Recifea, poput tvrđave Pet tačaka, još uvijek odražava ostatke holandske kolonijalne vladavine. Ovaj uticaj se proteže i na gastronomiju Pernambuca, sa jelima koja predstavljaju spoj evropskih, afričkih i autohtonih ukusa.

Kulturno bogatstvo Pernambuka, utjelovljeno je njegovim karnevalom. Dok su Rio de Janeiro i Salvador možda poznatiji, Recife i Olinda slave jedinstveno karnevalsko iskustvo sa "frevo" i "maracatu", energetičnom muzičkom i plesnom formom, blistavim kostimima i zaraznim uličnim zabavama. Živopisan pjevač i kompozitor Alceu Valença, rodom iz Pernambuka, ilustruje muzički duh države kroz svoj eklektičan zvuk. “Forró” još je jedan značajan žanr, koji je utkan u Pernambukov muzički identitet. Vesele melodije harmonike i strastveni tekstovi pozivaju ljude na ples, oslikavajući srce i dušu "agreste" i "sertão" regija.

Posjeta Pernambuku je nepotpuna bez doživljaja festivala "São João" (Sveti Jovan) u Caruaruu. Ova velika proslava folklora, hrane i muzike odražava poljoprivredni karakter "agreste" i "sertão" regija. Počevši od „quadrilha“, tradicionalnog plesa, do neodoljive arome „canjice“ i „mungunzá“ (jela slična sutlijašu), São João okuplja ljude kako bi uživali u seoskim tradicijama Pernambuka.

Brasil je sa S: Prođite s nama kroz Salvador de Bahia, gradom koji oduzima dah

Brasil je sa S: Prođite s nama kroz Salvador de Bahia, gradom koji oduzima dah

Tokom 1990-ih, u državi se pojavio kulturni fenomen poznat kao "mangue beat", sa muzikom koja je miksala rok, hip-hop i tradicionalne ritmove. Umjetnici kao što su Chico Science i Nação Zumbi predvodili su ovaj pokret, preoblikujući brazilsku muziku koja je postala i globalno priznata.

Muzička scena nastavlja da se razvija, sa novim izvođačima koji doprinose muzičkoj raznolikosti Pernambuka. Oni spajaju tradicionalno sa savremenim, stvarajući jedinstvene zvukove koji su našli odjek kod globalne publike. Muzički puls Pernambuca kuca u skladu s njegovim višestrukim kulturnim naslijeđem. Mnoge od ovih muzičkih stilova i izvođača možete slušati u današnjoj emisiji.

Brasil je sa S slušajte na 90,2 utorkom u 12,10 i reprizno u 17,00 i nedjeljom u 16,00.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije