Radio Italia: Rim je jedini grad na svijetu koji u sebi sadrži državu

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: Rim je jedini grad na svijetu koji u sebi sadrži državu
Foto: Shutterstock / Populaciju Vatikana pretežno čine velikodostojnici katoličke crkve i vojska

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00. 

U novom izdanju emisije nastavljamo sa listom od 10 najboljih lokacija za dočekati Novu godinu u Italiji, pravimo artičoke na rimski način, saznajemo još zanimljivosti iz istorije ove zemlje, i slušamo muzičke hitove iz Italije.

Carciofi alla Romana (artičoke u rimskom stilu) odlična su opcija ako želite probati specijalitet iz Rima. Artičoke u rimskom stilu baziraju se na sorti ljubičastih artičoka Romanesco, koje imaju kožaste listove izvana i nježno srce.

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Nastavljamo sa listom gradova prijedloga za doček Nove godine u Italiji. U Courmayeuru možete dočekati ponoć i Novu godinu opuštajući se u termama, možda u nekoj od otvorenih, između snijega i para tople vode. Ovo je klasični doček Nove godine u planinama: ujutro 1. januara, ako vam je proslava omogućila da se odmorite i povratite energiju, možete se opustiti na padinama na 3.500 metara, do kojih možete doći penjanjem na Mont Blanc sa SkyWay-om, žičarom sa rotirajućim kabinama.

Velika slavlja planirana su i u Emiliji Romanji. U Ferrari možete se diviti fantastičnom spektaklu zamka Estensi. Ako želite provesti istinski elegantno veče, sudjelujte na banketu vojvoda od Estea u zamku: čekaju vas stražari i dame u čekanju u haljinama iz šesnaestog vijeka, a očito i strogo tematski meni, sposoban da vas uvuče u atmosferu prošlosti. U ponoć, umjesto uobičajenog vatrometa, sam zamak zapali veliku vatru, osvjetljavajući noć.

Na playlisti su ovaj put: Nada, Claudio Villa, Laura Pausini, Povia, Il Volo i Fabrizio Moro.

Voditelj je Faruk Čaluk, a producent Dino Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije