Radio Italia: Znate li za Befana festival?

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: Znate li za Befana festival?
Foto: wantedinrome.com / Befana

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00. 

Prvi veliki festival nakon Nove godine u Italiji je posvećen Befani. Befana, stara vještica darivalica, koja je sastavni dio italijanskog božićnog narativa, u središtu je proslava. Djeca željno iščekuju njenu posjetu kako bi pronašli - ili ugalj, ako se nisu dobro ponašali tokom cijele godine - ili slatkiše.
Najveća proslava je naravno u Rimu, i to na Piazza Navona, a Parada Viva la Befana kulminira na Trgu Svetog Petra u Vatikanu. Značajna je i Regata Befana u Veneciji.

A jeste li ikada čuli za izreku "svi putevi vode u Rim"? Vjerovatno jeste, a ova drevna izreka dolazi iz činjenice da su nekada svi putevi zaista vodili u Rim! Rimljani su bili prva populacija u Evropi koja je izgradila puteve (od kojih se mnogi i danas koriste!), koji su bili korisni za smanjenje ogromnih udaljenosti između Rima i njegovog sve većeg broja provincija. Rimski putevi su građeni tako što su se zemlja izravnala, prekrila malterom ili pijeskom i prekrila sitnim kamenčićima.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Od popularnih italijasnkih slastica, danas "pravimo" jednu zanimljivu tortu. Svi ste čuli za salatu Caprese, ali jeste li čuli za tortu sa istim imenom? Nemojte misliti da i u njoj ima mozzarele, cherry paradajza i maslinovog ulja. Torta Caprese, kao što i samo ime govori, ima amalfijsko porijeklo, kćer prekrasnog i rajskog ostrva Kapri. Čokoladna torta, jednostavna, veoma mekana i neverovatno ukusna, i bez brašna.

Na playlisti su ovaj put: Lucilla, Sergio Endrigo, Nino Manfredi, Renato Carosone, Diego Mautone i Mannarino.

Voditelj je Faruk Čaluk, a producent Dino Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije