Ne propustite posljednje ovogodišnje izdanje Radio Italije

0
Radiosarajevo.ba
Ne propustite posljednje ovogodišnje izdanje Radio Italije
Facebook / Praznici u Italiji

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00. 

U novom izdanju emisije završavamo sa listom od 10 najboljih lokacija za dočekati Novu godinu u Italiji, i predstaviti ćemo još Firenzu, Bolonju i Rim, pravimo desert Maritozzo Romano, saznajemo još zanimljivosti iz istorije ove zemlje, i slušamo muzičke hitove iz Italije.

Još jedna u nizu zanimljivosti o Rimu koju možda niste znali - Rim je grad blizanac Pariza, a stanovnici oba grada mogu besplatno ući u muzeje jedni drugima. „Samo je Pariz dostojan Rima; samo je Rim dostojan Pariza” bio je moto koji je 1956. godine podstakao dvije evropske prijestolnice Rim i Pariz da postanu ekskluzivni gradovi blizanci jedan drugog. Iako status “Grad blizanaca” ima veću simboličku vrijednost nego praktičnu, prijateljstvo “Grada svjetla” i “Vječnog grada” donijelo je i nekoliko pogodnosti za stanovnike dva grada. Zaista, stanovnici Rima mogu besplatno ući u mnoge muzeje u Parizu, a isto važi i za građane Pariza na suprotan način.

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

S obzirom da su praznici, evo i jednog omiljenog italijanskog deserta - „Maritozzi sa kremom“ je desert sa potpisom iz Rima: mekane zaslađene sitne kiflice, do vrha punjene mekom bijelom ukusnom kremom napravljenom od meda, mlijeka, svježe kreme, šećera, vanilije i kore narandže. Recept za Maritozzi je drevni rimski recept jer se ova vrsta slatkiša obično pripremala kao poklon budućim nevjestama (a samim tim i ime „Maritozzo“ što se na italijanskom prevodi kao „muž“).

Na playlisti su ovaj put: Lucio Dalla, Sfera Ebbasta, Lucio Battisti, Neri per caso, Nino D'angelo i Rocco Granata.

Voditelj je Faruk Čaluk, a producent Dino Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije