Ambasadorica Toudic: Svako je dobrodošao u svjetsku zajednicu Frankofonije

V.A.Z.

Od ponedjeljka 21. marta na programu Radija Sarajevo emitirat će se nova emisija pod nazivom "Francophonie pour toujours" (Frankofonija zauvijek) koja je posvećena kulturi i muzici frankofonih zemalja.  

Uz podršku ambasade Francuske i Francuskog instituta u BiH, u suradnji s ambasadama Švicarske, Belgije i Luksemburga, emisija će se emitirati u narednih deset sedmica. 

Voditelj emisije Jasmin Bašić i producent Dino Ćatović će nam u svakoj emisiji prikazati bogatstvo kultura i muzike zemalja u kojima se govori francuski jezik, kulturnoj zajednici koja obuhvaća preko 300 miliona osoba

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

Svakog ponedjeljka u 12,10 i 17,00, te nedjeljom u 16,00 na Radiju Sarajevo slušajte Frankofoniju zauvijek! Početkom serijala Francophonie pour toujours obilježava se i Svjetski dan frankofonije u BiH

U prvoj emisiji, ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini NJ.E. Christine Toudic za Radiosarajevo.ba govori o velikoj svjetskoj zajednici pod nazivom Frankofonija. 

  

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba:  Christine Toudic, ambasadorica Francuske u BiH

"O Frankofoniji zaista mogu goviriti veoma mnogo, no najprije želim da vam zahvalim za ovaj ciklus emisija koji će  omogućiti brojnoj publici da upoznaju ili ponovo otkriju ritmove i riječi koje čine bogatstvo našeg čovječanstva. Frankofonija je u službi muškaraca i žena kojima je francuski jezik zajednički u cijelom svijetu. U isto vrijeme radi se i o kulturnoj zajednici od 300 miliona osoba u cijelom svijetu na pet kontinentata. Međunarodna organizacija za Frankofoniju okuplja 88 zemalja članica, pridruženih i posmatrača, među kojima je i Bosna i Hercegovina od 2010 godine. 

Ukupno 1,2 milijarde ljudi žive u ovim zemljama. Francuski je peti jezik koji se najviše govori na svijetu, jedan od šest službenih jezika Ujedinjenih nacija, jedan od tri radna jezika EU, četvrti najviše korišteni jezik na internetu. Francuski je ogroman adut u današnjem svijetu, što će potvrditi mnogo osoba različitog porijekla, obrazovanja, zanimanja i iz različitih sredina. To je jezik kulture i umjetnosti, ali i jezik koji je veoma koristan i profesionalno.

Ogromna je šansa za djecu i mlade da nauče više stranih jezika. To proširuje njihove horizonte i obogaćuje njihovu viziju života i svijeta, pospješuje njihovu mobilnost, kritično mišljenje u najboljem smislu te riječi. Francuska će se posebno zalagati da u okviru predsjedavanja Evropskom unijom promoviše višejezičnost kao sredstvo u borbi protiv jednoumlja", kaže ambasadorica Toudic, te pojašnjava da se danas francuski jezik, osim Francuskoj, najviše govori u Švicarskoj, Belgiji, Luksemburgu i Kanadi - zemljama koje su ujedno i  osnivači, ali i na područjima Južne i Sjeverne amerike, Afrike i Australije.

"Frankofonja daje podršku svojim zemljama članicama u izradi i jačanju njihovih politika, te vodi aktivnosti na međunarodnom diplomatskom planu u okviru multilateralne saradnje. Te aktivnosti se provode na četiri velika područja: za kulturnu i jezičku raznolikost; mir, demokratiju i ljudska prava; obrazovanje i edukaciju, te održivi razvoj i ekonomiju. Međunarodna organizacija za Frankofoniju djeluje takođe na području ljudskih prava, a pogotovo prava žena. Kulturna i obrazovna dimenzija Frankofonije je od suštinskog značaja. Frankofonija je bitan vektor jezičkog i kulturnog pluralizma, ona podržava kreativnost i prisutnost francuskih dijela. 

Dani frankofonije slave to što nas ujedinjuje i pokazuju vitalnost frankofonih kulture - od Quebeca do Kambodže; Od Argentine, do Bosne i Hercegovine, svuda u svijetu", ističe naša sugovornica. 

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba:  Christine Toudic, ambasadorica Francuske u BiH

Pitali smo ambasadoricu zašto se Međunarodni dan Frankofonije održava baš u mjesecu martu. 

"Radi se o datumu 20. marta kada je 1970. u Niameju u Nigeriji rođena Međunarodna organizacija za Frankofoniju, najprije kao Agencija za kulturnu i tehničku saradnju, a kasnije Međunarodna organizacija za Frankofoniju

Kada su u pitanju Dani Frankofonije u BiH, ove godine će se program održati u Sarajevu, Banja Luci, Maglaju i Mostaru. Program počinje 21. marta u ponedjeljak, kada će se organizirati izložba Milomira Kovačevića Strašnog, slavnog fotografa iz Sarajeva koji živi u Parizu. Prikazat će nam šezdesetak fotografija Louvrea snimljenog noću, a izložba će putovati i u druge gradove.

Dio obilježavanja je i serijal od deset emisija na Radiju Sarajevo koja će prikazati bogatstvo muzike frankofone scene. Takođe, organizirat će se i revija frankofonih filmova, titlovanih na vaš jezik, a bit će prikazani širom BiH. Za učenike koji uče francuski jezik pripremili smo kvizove i diktat na francuskom jeziku. 

U Mostaru ćemo slušati koncert učenika dvojezičnog odjeljenja Mostarske gimnazije, te predavanje za učenike gimnazije i mostarskog Koledža ujedninjenog svijeta. Francuski institut u Mostaru će organizirati književni susret posvećen Gijomu Apolineru, kao i susret prevodioca. 

Nadam se da će se ovim događajima pridružiti i vaša publika, a mnogi i odlučiti za učenje francuskog jezika. Osim u osnovnim i srednjim školama i univerzitetima, zainteresovani svih generacija mogu učiti francuski jezik putem Francuskog instituta koji nudi kurseve u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, kao i online", ističe ambasadorica Christine Toudic u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak