Francuska od danas predsjedava Vijećem Europe

Radiosarajevo.ba
Francuska od danas predsjedava Vijećem Europe
Foto: EPA-EFE / Emmanuel Macron

S prvim danom 2022. Francuska je od Slovenije preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem Europe, koje će biti obilježeno predizbornom kampanjom za predsjedničke izbore u aprilu i parlamentarne u junu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji još nije objavio kandidaturu za drugi predsjednički mandat, ali se očekuje da će to uskoro učiniti.

Kao odbranu od optužbi protukandidata da će predsjedanje koristiti u predizborne svrhe.

Argument mu je taj da on nije birao kalendar i redoslijed rotirajućih predsjedništava.

Zbog izbora će glavnina događaja u Francuskoj vezana uz predsjedanje biti u prva tri mjeseca kako ih se ne bi koristilo u predizborne svrhe što je po francuskom zakonu zabranjeno.

Francuskoj, jednoj od šest osnivača EU, ovo je 13. predsjedništvo, a zadnji je put predsjedala u drugoj polovici 2008. godine.

S francuskim predsjedanjem započinje i novi predsjednički trio, koji čine Češka, koja će predsjedati u drugoj polovice godine i Švedska u prvoj polovici sljedeće godine.

Predsjednički trio uveden je sporazumom iz Lisabona kako bi se osigurao kontinuitet rada u Vijeću EU.

Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u idućih 18 mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije