... / Macron poručio: Francuska neće uvoditi izolaciju za nevakcinisane

19. 11. 2021. u 16:37:00 Fena

Shares: 0

"Francuska ne mora slijediti one evropske zemlje koje uvode mjere izolacije nevakcinisanim ljudima, zbog uspjeha svoje zdravstvene propusnice u suzbijanju širenja koronavirusa", rekao je predsjednik te zemlje, Emmanuel Macron.

Evropa je ponovo postala epicentar pandemije, što je navelo neke zemlje, uključujući Njemačku i Austriju, da ponovo uvedu restrikcije uoči Božića i izazvovu debatu o tome da li su vakcine same po sebi dovoljne da se spriječi širenje COVID-19.

"Te zemlje koje uvode mjere izolacije za nevakcinisane su one koje nisu uvele zdravstvenu propusnicu. Stoga ovaj korak nije neophodan u Francuskoj", rekao je Macron za novine La Voix du Nord u intervjuu objavljenom u četvrtak.

U Francuskoj je potreban dokaz o vakcinaciji ili nedavni negativan test za odlazak u restorane, kafiće i kino dvorane i za vožnju međugradskim vozovima, između ostalih aktivnosti.

Prema podacima Reutersa, u Evropi je prošle sedmice bilo više od polovine sedmodnevnog prosjeka zaraženih u svijetu i oko polovina najnovijih smrtnih slučajeva.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je najavila restrikcije javnog života za one koji još nisu vakcinisani u područjima gdje se bolnice brzo pune pacijentima s COVID-19.

Austrija je također uvela karantin za nevakcinisane.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)