Specijalna projekcija dan uoči otvaranja SFF-a: Film Kuduz u znak sjećanja na Abdulaha Sidrana

0
Radiosarajevo.ba
Specijalna projekcija dan uoči otvaranja SFF-a: Film Kuduz u znak sjećanja na Abdulaha Sidrana

Sarajevo Film Festival će dan prije službenog otvaranja Festivala, u četvrtak, 15. augusta, u saradnji s Filmskim centrom Sarajevo i Udruženjem filmskih radnika BiH, prikazati film Kuduz In Memoriam Abdulahu Sidranu (1944-2024).

Projekcija filma Kuduz bit će održana 15. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola u 20.30 sati.

Ulaz je besplatan uz preuzimanje ulaznica online ili u Glavnom Box Officeu Sarajevo Film Festivala (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24).

Velika tragedija na poznatom kupalištu na Jadranu: Utopio se 16-godišnjak

Bit će to prilika za prisjetiti se vrhunskog djela bh. kinematografije, drame koju je Ademir Kenović režirao 1989, ali i podsjetiti na veličinu ove godine preminulog pisca, pjesnika i scenarista Abdulaha Sidrana.

Rođen u Sarajevu 1944., akademik Abdulah Sidran iza sebe je ostavio opus neprocjenjive vrijednosti. Prva književna djela objavio je početkom sedamdesetih, dok se na filmu kao scenarist pojavljuje 1979. Tokom osamdesetih profilirao se kao jedan od najtraženijih scenarista u Jugoslaviji, a jedan od njegovih vrhunaca svakako je scenarij za film Kuduz.

Radnja ove tragične ljubavne priče odvija se u sumornim predgrađima. Badema, lijepa lokalna zavodnica, upoznaje Bećira Kuduza koji je tek oslobođen iz zatvora. Ni njihova razlika u godinama niti činjenica da Badema ima kćerku čiji je otac nepoznat ne mogu ih spriječiti da budu zajedno. Međutim, njihova životna očekivanja potpuno su različita. Dok Kuduz sanja da pokrene građevinsku firmu, Badema želi raditi u lokalnom bistrou gdje nikada nije dosadno. Film je inspirisan životnom pričom Junuza Keče. U filmu, za koji scenarij uz Sidrana potpisuje i reditelj Kenović, glavne uloge imaju Slobodan Ćustić i Snežana Bogdanović, dok se uz njih pojavljuju i Božo Bunjevac, Branko Đurić, Ivana Legin te Mustafa Nadarević. Te 1989. film je bio nominiran za Evropsku filmsku nagradu u kategoriji Mladi film, a na Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Velikom srebrnom Arenom.

30. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. augusta 2024.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak